Anonimni avtor
* Avtorjem omogočamo anonimnost, saj nekateri še ne želijo biti asociirani kot člani stranke. Za več informacij se obrnite na zapisi@piratskastranka.si.
Vsi blog zapisi

SOVA skovika kot NSA

21. maj, 2015 (nazadnje posodobljeno: 12. julij, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Zasebnost, nadzor in varovanje podatkovSpoštovanje človekovih pravic
Objavljeno v kategoriji: Zakonodaja, Zasebnost in nadzor

V javnosti se je pojavila pogodba med nemško obveščevalno službo (BND) in nemškim telekomom po kateri le ta obveščevalni službi posreduje ves tranzitni promet, ki se po DT infrastrukturi pretaka čez Nemčijo. Promet, katerega izvor ali ponor je v Nemčiji je izvzet. To pomeni, da je ves promet, ki pride iz, na primer, Slovenije in potuje preko frankfurtskega vozlišča, pod nadzorom nemške obveščevalne službe.

V Sloveniji smo glede tega celo bolj napredni od Nemcev. Zanimivi so predvsem 8., 20., 21. in 22. člen ZSova. Le-ti ji zagotavljajo neomejen dostop do podatkov vseh državnih agencij, mednarodnih komunikacij izven Slovenije in več – vse, kar potrebujejo, je podpis direktorja agencije.

Pri takem nadzoru bi bilo sicer vse dobro, če bi imel prisotne sodne vajeti. Problematično je, da lahko direktor SOVE z lastnim podpisom odobri dejanje, ki posega v podatke vseh državnih organov in dokumentov oziroma podatkov izven Slovenije kar mimo celotne sodne veje oblasti. Za svoje delo na tem področju ne potrebuje sodnega dovoljena, kot ga potrebuje Policija!

Sicer direktor nima pristojnosti, da izvaja nadzor nad lastnimi državljani. A to zlahka zaobidejo. Direktor lahko pošlje povpraševanje o državljanu agencijskemu partnerju (recimo obveščevalni agenciji BND v Nemčiji). Tako naše državljane opazujejo tuje agencije, SOVA pa ravno tako pridobi vse podatke, ki jih “potrebuje”.

Predpogoj je, da operater telekomunikacijskih storitev ves promet usmerja prek tujine. Z uvajanjem storitev upravljanja omrežij v oblaku je to že realnost, saj recimo Deutsche telekom z omrežji, ki so v njegovi lasti, počne prav to. Omrežja na Hrvaškem, v Makedoniji, Črni gori, itd. upravlja iz tujine, zato pošilja prek meja vsaj prometne podatke o klicih iz omenjenih držav. Od tod do zakonitega prisluškovanja je le en korak. Ko govorimo o omrežjih nacionalnega pomena (omrežja, prek katerih komunicirajo državni organi) še zlasti o službah nacionalne varnosti, postane problem še toliko bolj pereč.

Očitno naše države le ne funkcionirajo na različne načine, saj se s takimi zakoni spogledujemo z delom NSA v ZDA, a le v sklopu sposobnosti SOVE.


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.