Anonimni avtor
* Avtorjem omogočamo anonimnost, saj nekateri še ne želijo biti asociirani kot člani stranke. Za več informacij se obrnite na zapisi@piratskastranka.si.
Vsi blog zapisi

TTIP: kaj lahko storimo?

14. december, 2015 (nazadnje posodobljeno: 12. julij, 2018)

Mnogi ste me spraševali vprašanja kot so: »kaj lahko storimo, da preprečimo TTIP?« ter podobno. Zato sem se odločil, da vam predstavim kaj je bilo do sedaj storjenega proti TTIP-ju ter kaj se še da narediti.

Objavljeno v kategoriji: Ekonomija, Evropska Unija, Mednarodni sporazumi, TTIP

Izoblikovala se je vse-evropska spletna stran https://stop-ttip.org/ , na kateri so do sedaj zbrali že več kot 3,5 milijona podpisov proti TTIP-ju, pa vendar se Evropska komisija še ni odzvala na to pobudo in še vedno nadaljuje s pogajanji za sprejetja TTIP-ja. A če smo s pomočjo peticije ustavili sporazum ACTA, lahko ustavimo tudi te!

Poleg tega je bilo tudi več protestov po celotni Evropi (tudi Sloveniji), na katerih so udeleženci zahtevali ustavitev postopka pogajanj v zvezi s TTIP-jem in tudi tokrat se Evropska komisija ni odzvala. V Berlinu se je na protestu proti TTIP-ju zbralo 250.000 ljudi, ki so vsi zahtevali takojšno zavrnitev TTIP-ja in z njim povezanega ISDS-ja.

Težava pri sporazumu je ta, da Evropska komisija sporazum promovira kot rešitev Evrope, saj naj bi s pomočjo TTIP-ja Evropa končno prišla iz ekonomske krize. Ustvarila naj bi se nova delovna mesta, povečal bi se BDP in tako naprej. In naj tu poudarim, da so te trditve Evropske komisije vsaj deloma resnične, vendar pa je tu potrebno gledati širše: DA, imeli bomo nova delovna mesta, AMPAK kakšna bodo ta delovna mesta in KAKŠNI bodo produkti, zaradi katerih bomo v Evropi imeli večji BDP?

Odgovor je preprost: Pogoji dela bodo takšni, kakršne bodo določale korporacije. Kakovost izdelkov na trgu pa bodo prav tako določale korporacije, saj s TTIP-jem državam jemljemo zakonodajno moč.
Povedano preprosto: Če bo podjetje hotelo prodajati igrače za dojenčke, ki vsebujejo strupene kemikalije (katerih strupenost je morda že bila dokazana) bo to lahko prodajalo brez težav, v primeru prepovedi s strani države pa bo le to tožila zaradi izgube dobička. Sliši se noro, vendar je povsem možno, na podlagi ICS-ja, o katerem sem pisal v prejšnji objavi.

Ključni odgovor tu so Evropski poslanci! Prav oni bodo odločali ali se bo TTIP sprejel ali ne in od njih je odvisna prihodnost Evrope.

Še vedno ni jasno, kdaj se bo sporazum sprejel in zelo možno je, da bodo pred sprejetjem volitve Evropskih poslancev. Če se bo to zgodilo, je najpomembnejši kriterij za izvolitev naših evropskih poslancev prav njihov odnos do TTIP-ja. Zato ob naslednjih volitvah ne pozabite preveriti, ali vaš izbrani kandidat podpira TTIP ali ne, saj bo mogoče prav on oddal odločilen glas za ali proti sprejetju sporazuma.


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Efektivna transparentnost

Preprečimo sporazum ACTA, ki omejuje svobodo in razvoj!

blog
Prav tako o programski točki: Efektivna transparentnost

Transparentnost države in politike

izjava
Prav tako o programski točki: Efektivna transparentnost

Vseevropski dan boja proti sporazumu ACTA