Vse izjave

Davčno potrjeni računi bodo zatrli PayPal in Bitcoin v Sloveniji

12. maj, 2015 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  GospodarstvoDavčna politikaDigitalna ekonomija
Objavljeno v kategoriji: Ekonomija

Vladi je zopet uspelo ustreliti kozla. Prejšnji teden je sprejela predlog Zakona o davčnem potrjevanju računov. Ta bo nerodno in korenito vplival ne samo na konkurenčnost mladih tehnoloških podjetij, ampak predvsem na njihovo zmožnost, da obstanejo v Sloveniji. Pirati nagovarjamo Vlado, da Zakon dopolnijo oziroma spremenijo tako, da bodo mlada podjetja, ki ne izvajajo sive ekonomije, lahko ostala na slovenskih tleh, plačevala slovenski DDV ter kolikor toliko konkurenčno poslovala v tujini.

Kot opozarja blog Aleša Špetiča ter nekaj mlajših, spletno usmerjenih startup podjetnikov, je težava v izredno neposrečeni definiciji poslovanja z gotovino. Četrta alinea drugega člena pravi:

“plačilo z gotovino” je plačilo z bankovci in kovanci, ki so v obtoku kot plačilno sredstvo, druge načine plačila, ki niso neposredna nakazila na transakcijski račun, odprt pri ponudniku plačilnih storitev, plačila s plačilno ali kreditno kartico, čekom in druge podobne načine plačila;

Sedaj bodo kot gotovino interpretirali vse razen neposrednih nakazil na transakcijski račun.

487px-Are-You-Kidding-Me-Rage-Face-Meme-Template-Blank-1024x1008

 

Velika večina mladih, startup in moderno usmerjenih podjetij ne posluje več z gotovino. V svojem času delovanja v roke nikoli ne primejo bankovca. Vsa plačila se izvajajo izključno preko spleta preko različnih plačilnih posrednikov, recimo PayPal. Je izredno priročen posrednik, ki stranki omogoča varnejši nakup storitev in izdelkov preko spleta, boljšo izkušnjo in je na voljo v praktično katerikoli državi. Podjetjem pa predvsem poenostavi proces prodaje.

A vpliv tega zakona se ne konča tu! Ravno tako bo vplival na kripto valute, na primer Bitcoin. S tem zakonom se bo le-ta obravnavala kot fizična gotovina, plačevanje z njo pa kot kupovanje kruha v lokalni trgovini ali naročanje pijače v bližnjem lokalu. Razlika je v tem, da Bitcoin primarno ni namenjen taki uporabi. Je mednarodno usmerjena valuta, katere transakcije sledijo že ustaljene prakse, na katere ni potrebno naložiti dodatnih preverjanj.

Sedaj bo potrebno zaračunavanje vpeljati z narekom iz Finančnega Urada Republike Slovenije (FURS), saj bodo podjetja morala na račun napisati enkratno identifikacijsko oznako računa. Tehnično: izjemo zahtevno, celo nemogoče. Možnost, da se bodo tuji posredniki samo zaradi Slovenije ravnali po nekih naših standardih je nična! Del postopka plačila namreč ni v rokah prodajalca, ampak posrednika. Račun pa je potrebno izdati kupcu s strani prodajalca.

Vse to dodatno delo in prilagajanje sicer pade na obe strani, torej FURS in podjetja, a so na udaru predvsem podjetniki! Z naslednjim letom bodo vsi programski paketi naenkrat postali neuporabni, saj ne bodo prilagojeni za delo s FURS. Že danes večina startup podjetij uporablja tuje rešitve, ker imajo mednarodne kupce in poslujejo na mednarodnem trgu.

Edina zakonita možnost za mednarodno usmerjena startup podjetja, ki želijo imeti svoja poslovanja avtomatizirana je, da zavržejo obstoječe rešitve in si pridobijo davčno blagajno slovenskih ponudnikov, ki niso prilagojene za poslovanje preko spleta, še manj za mednarodno poslovanje. Te blagajne so razvite za delo v trgovini ali lokalih. Si predstavljate, kako startup podjetja svoje izdelke prodajajo strankam na drugi strani sveta tako, da jih le-te lahko kupijo v poslovalnici v Sloveniji, kjer imajo fizično davčno blagajno, ki je povezana s FURS, je sposobna narediti ‘enkratno identifikacijsko oznako računa’ ter je v skladu z našimi zakoni? Da v 21. (enaindvajsetem!) stoletju kreditne in plačilne kartice Zakon tolmači kot gotovino? Plastičen denar sicer počasi nadomešča kovance in bankovce a to ne pomeni, da bo le-ta postal gotovina!

Pirati predlagamo popolno predelavo predloga zakona, saj tolmačenje plačilnih in kreditnih kartic kot gotovina preprosto ni sprejemljivo. Nadzor nad delom in finančnimi transakcijami na spletu ravno tako obstaja, saj posredniki, kot so PayPal in drugi tuji računovodsko usmerjeni programi, z lastnimi storitvami te aspekte že pokrivajo. Le FURS jih mora prepoznati in priznati.

Vsebine povezane z isto programsko točko

blog
Prav tako o programski točki: Gospodarstvo

Privatizacija: Slab biznis?

blog
Prav tako o programski točki: Gospodarstvo

Time-out Slovenija!

izjava
Prav tako o programski točki: Gospodarstvo

Na nakovalu zakona tudi nevladne organizacije in kmetje!