Vse izjave

Izjava za javnost po srečanju Pirati – SLS

28. januar, 2019

Velik pomen pogovorov med strankami z različnimi pogledi za višjo kulturo dialoga

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Preambula
Objavljeno v kategoriji: Demokracija, Konoplja, Korupcija, Politika

V torek, 22. januarja, so se Pirati, ki jih je vodil predsednik stranke Rok Andrée, srečali s predsednikom SLS Marjanom Podobnikom. Uvodoma so oboji izpostavili velik pomen pogovorov med strankami z različnimi pogledi na številna vprašanja za višjo kulturo dialoga v slovenski politiki.

Marjan Podobnik je podprl prizadevanja stranke Pirati za smotrno informatizacijo družbe in za ustrezne spremembe zakona o RTV Slovenija s ciljem, da se tudi izven parlamentarnim strankam, ki so dosegle določen rezultat, omogoči ustrezno predstavljanje svojih stališč na tretjem programu nacionalne televizije.

SLS vidi veliko priložnost za slovenske kmete posebno v Beli krajini in drugih območjih z ugodnimi pogoji za pridelavo te kmetijske kulture v ponovnem organiziranem pridelovanju konoplje, ki posebno zaradi zdravilnih učinkov prisotnega CBD postaja vse bolj donosna kmetijska kultura. Zato si SLS prizadeva za odpravo administrativnih in drugih omejitev, zaradi katerih je pridelava konoplje v Sloveniji manj konkurenčna kot v številnih evropskih in drugih državah. SLS podpira tudi razpravo, ki so jo začeli Pirati z njihovim Zakonom o konoplji, ki med drugim predvideva, da vsebnost tetrahidrokanabinola (THC) v vzorcu konoplje ne sme presegati 1%, da se ta še smatra za t.i. industrijsko konopljo (v nasprotju z aktualno mejo 0,2 %), z razlogom konkurenčnosti slovenskih kmetov in omogočanja gojenja slovenskih avtohtonih sort te kulturne rastline.

SLS podpira Piratski boj proti korupciji preko ustrezne zaščite žvižgačev, saj je ta zaščita pomembna pri odkrivanju nezakonitih korupcijskih, neetičnih in drugih netranparentnih dejanj.

Pogovarjali smo se tudi o problematiki migrantov in beguncev ter s tem povezanimi varnostnimi in drugimi tveganji. Čeprav so nekatera stališča obeh strank o teh vprašanjih zelo različna, oboji verjamemo v pomen poglobljenih in strokovnih razprav o teh vprašanjih, ki edine lahko pripeljejo do čim širše sprejemljivih rešitev.

Oboji smo se strinjali, da je beguncem iz vojnih območij treba pomagati v največji možni meri in da je treba problematiko migrantov odločneje razreševati v državah, od koder prihajajo.

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Preambula

Imamo novo jedro; predsednik ostaja Rok Andrée

izjava
Prav tako o programski točki: Preambula

Odprto pismo ministru za kulturo Dejanu Prešičku