Vse izjave

Na protest proti sporazumu CETA!

13. september, 2016 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Prostotrgovinski sporazumi
Objavljeno v kategoriji: CETA, Človekove pravice, Ekonomija, Mednarodni sporazumi, Protesti

Na tem mestu bi Pirati radi poudarili, da sporazum CETA ni nič manj nevaren kot TTIP, celo bolj, saj je sporazum tik pred sprejetjem! Vse multinacionalke imajo svoja podjetja prisotna tudi v Kanadi, kar jim omogoča koriščenje vseh ugodnosti sporazuma, tudi možnosti tožbe države zaradi zmanjšanja dobička. Prav tako zaradi člena imenovanega »Most favoured nation« v primeru sprejetja TTIP, vsa določila sporazuma CETA veljajo tudi za ZDA, saj bi lahko v nasprotnem primeru ameriška podjetja ugovarjala na podlagi tega člena in iztožila odškodnino, ker kanadskim podjetjem dajemo dodatne ugodnosti.

Podjetja bodo lahko tožila države zaradi varovanja našega zdravja!

Pogajanja o CETA so bila zaključena septembra 2014, pravno piljenje sporazuma pa je nato trajalo vse do februarja 2016, kar je nenavadno dolgo. Glavni razlog za to je bil, da tako strokovna kot laična javnost močno nasprotujeta mehanizmu ISDS/ICS. Ta je bil med pravnim piljenjem zato preimenovan v ICS. ICS v primerjavi z ISDS sicer prinaša nekaj lepotnih popravkov, bistvenih problemov ISDS pa se niti ne dotakne. Svoje nasprotovanje ICS so že izrazili Evropska zveza sodnikov, Nemško združenje sodnikov in pravobranilcev in še mnogi drugi.

Za lažje razumevanje, kako deluje ISDS oz. ICS v sporazumu CETA: EU bi dovolil uvoz določene vrste mesa iz Kanade, medtem ko bi taistemu mesu prepovedali uvoz iz ZDA zaradi pomanjkljivih standardov. Podjetja bi lahko tožila EU in posamezne države, ker jih le-te niso obravnavale enakopravno, sami pa bi na sodiščih s prirejenimi (kupljenimi) študijami argumentirali, da njihova živila niso nič bolj škodljiva od tistih, ki prihajajo iz Kanade.

Ta četrtek proti sporazumu CETA

Prav prikrito poslovanje je tisto, ki se ga moramo najbolj bati. Trgovinski sporazumi se ne smejo sprejemati za zaprtimi vrati, saj jih bomo trpeli prav tisti, ki na pogajanja nismo povabljeni in nimamo privilegija branja in spreminjajna sporazuma v času, ko se o njem še pogajamo. Recimo STOP škodljivim sporazumom. In prav zato je sedaj čas. Pripravlja se protest proti CETI, ki bo v četrtek 15.9. ob 16. uri v Ljubljani. Ukrenimo nekaj za svojo prihodnost, ustavimo sporazum CETA!

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Prostotrgovinski sporazumi

Preprečimo sporazum ACTA, ki omejuje svobodo in razvoj!

izjava
Prav tako o programski točki: Prostotrgovinski sporazumi

Vseevropski dan boja proti sporazumu ACTA

izjava
Prav tako o programski točki: Prostotrgovinski sporazumi

ACTA je mrtva, naj živi sporazum CETA!