Vse izjave

Od cenzure do diktata

26. maj, 2015
Objavljeno v kategoriji: Sovražni govor, Zakonodaja

V noveli zakona o medijih ministrstvo za kulturo načrtuje “temeljito prenovo in ureditev”. Tako imenujejo nov poskus nadzora in državne dikcije radijskim in televizijskim postajam širom Slovenije. Novela spreminja odgovornosti urednikov spletnih medijev in delež slovenske glasbe na radiu in televiziji.

Pirati smo proti vmešavanju države v program nedržavnih radijskih in televizijskih postaj in proti zlorabi termina ‘sovražni govor na spletu’ z namenom uvajanja cenzure! Diktat in cenzura prineseta le nižanje standardov in neustavljiv val krčenja naših svoboščin!

Boj proti sovražnemu govoru! Brez izgovorov!

Da se izognemo nesporazumu: Pirati podpiramo boj proti sovražnemu govoru. Pri noveli želimo opozoriti le, da se termin pogosto uporablja kot izgovor za cenzuro nezaželenih, a legitimnih mnenj. Odgovorne službe morajo poskrbeti, da se novele zakona ne bo zlorabilo za represijo mnenj!

Diktat nedržavnim radijskim in televizijskim postajam

Drugi predlog v noveli je predvajanje slovenske glasbe. Zdajšnji 20-odstotni delež slovenske glasbe, ki mora biti predvajana kadarkoli tekom dneva v programu radia ali televizije, bodo morale postaje predvajati v dnevnem oddajnem času med 6. in 22. uro. Tako želijo doseči prvotni namen zakona, da radiotelevizijske postaje predvajanje slovenske glasbe vključijo v čas, ko imajo največ poslušalcev.

Težava predloga leži v dejstvu, da zagotavlja minimalno zastopanost slovenske glasbe na vseh radiotelevizijskih postajah, a ne zagotavlja njenega družbenega in kulturnega doprinosa slovenski družbi. Smo res na boljšem, če mora prav vsaka radijska postaja predvajati vsaj 20 odstotkov glasbe slovenskega izvora?

Razumljivo je, da je država “sourednik” državnih medijev in s tem prispeva k odločanju o vsebini programa. A taisti način soupravljanja ne deluje, če ga želijo uporabiti pri delu nedržavnih in neodvisnih medijev, predvsem radijskih postaj, saj z določanjem, kakšen mora biti 20-odstotni delež njihovega dnevnega programa, ne doprinesejo k razvoju slovenske glasbe, kvečjemu h krčenju neodvisnosti nedržavnih radiotelevizijskih ustanov.