Vse izjave

Začenja se: slovenska podjetja monopolizirajo splet!

18. september, 2018 (nazadnje posodobljeno: 7. november, 2018)
Objavljeno v kategoriji: Evropska Unija, Informacijska politika, Nevtralnost interneta, Zakonodaja

Pirati smo zaznali očitno kršitev Zakona o elektronskih komunikacijah in jo tudi nemudoma prijavili na Agencijo za komunikacijske storitve(AKOS). Tudi pri nas se dogaja, kar nas je skrbelo ves čas: uničenje nevtralnosti interneta in njegova monopolizacija.

Pri nas je prvo podjetje, ki se je vrglo v kršenje zakonodaje na tem področju, podjetje A1 s svojim paketom “A1 – Play”, ki za dostop do monopolistično izbranih aplikacij uporabniku ne zaračunava nič, za dostop do ostalih pa mora uporabnik plačati.

Pridruži se nam v boju za internet.

Ta tržno nepoštena in nezakonita praksa, ki jo v tujini poznajo pod imenom “zero rating” širi in krepi monople ter uničuje manjše ponudnike in alternative. Gospodarskih uspehov, kakršnim smo bili v Evropi priča zaradi svobodnega interneta v preteklosti, pod temi pogoji ne bo več, take prakse so nevarne tudi za demokracijo.

Pirate vsi ti trendi skrbijo, saj je nedavno padla direktiva o avtorskih pravicah na območju EU. Če pade še nevtralnost interneta in se znajdemo v zmonopoliziranem in rigidnem gospodarstvu, lahko pričakujemo le zaostajanje za svetom in počasen gospodarski zlom.

Poleg prijave na AKOS, se bomo Pirati na ta nevaren napad na svobodo, demokracijo in gospodarstvo odzvali na številnih platformah.