Vse izjave

Kaj izgubiš TI, če nevtralnost interneta odplava po vodi

10. september, 2014 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Svoboden, nevtralen in hiter internet
Objavljeno v kategoriji: Informacijska politika, Nevtralnost interneta

To je boj za svobodo interneta! Nevtralnost interneta je ključnega pomena!
Zadnje leto dni ste skoraj zagotovo naleteli na izraz »nevtralnost interneta« (ang. »Net Neutrality«), pri čemer morda niste bili prepričani, kaj točno to pomeni.

Nevtralnost interneta je eno temeljnih načel obstoječe ureditve, ki zagotavlja enakopravno obravnavo prav vsake spletne strani. Ponudniki spletnih storitev svojim uporabnikom tako ne morejo in ne smejo omejevati ali različno obračunavati hitrosti dostopa do kakršnihkoli spletnih vsebin oz. strani, pa naj gre za gigante, kot je Amazon, ali za blog sosedovega Mihca.

Razprava o nevtralnosti interneta je aktualna zlasti v ZDA, kar pa v nasprotju s splošnim prepričanjem tokrat lahko neposredno vpliva tudi na nas. Velik del spletnega prometa nastane ali vsaj teče čez povezave v pristojnosti ZDA, kar pomeni, da lahko, če se tako odločijo, novo pomanjkanje nevtralnosti samovoljno vsilijo tudi preostalemu svetu. Zlasti zaradi ameriške spletne infrastrukture, ki je večinoma v zasebni lasti, ni mogoče z gotovostjo trditi, da tuj promet ne bo prizadet. Prav zaradi tega pa nam slovenska in evropska zakonodaja ne pomagata prav nič, saj o hitrosti prenosa v grobem odloča najpočasnejši člen – v tem primeru ameriški ponudniki.

Internet se je lahko razvil v največjo zakladnico znanja in v daleč najboljšega prenašalca informacij prav zaradi svoje nevtralnosti, zato slovenski Pirati in Pirati po vsem svetu absolutno podpiramo ohranitev le-te. Vsakršno tveganje, da se nevtralnost interneta zaradi morebitne ameriške sodbe začne kot domine sesuvati po vsem svetu, moramo preprečiti, zato pozivamo vse vas, ki želite, da se internet razvija še naprej, da se nam v tej vojni za svobodo informacij pridružite.

Mi začenjamo z bojem že danes in stopamo ob bok gibanju Battle For The Net

Več informacij je na voljo v YouTube videu

Stopimo skupaj in pokažimo, da nam ni vseeno za prihodnost!