Vse izjave

Zakaj mora EU zaščititi žvižgače?

14. november, 2018 (nazadnje posodobljeno: 19. november, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Efektivna transparentnost države in zaščita žvižgačev
Objavljeno v kategoriji: Evropska Unija, Zakonodaja, Žvižgači

Erik Brecelj je zdravnik. Slovensko javnost je večkrat opozoril na nepravilnosti, ki se dogajajo na Onkološkem inštitutu. Zaradi njegovih razkritij je bil deležen pritiska s strani vodstva inštituta, grozili so mu z odpovedjo. Erik Brecelj je žvižgač.

Žvižgači imajo ključno vlogo pri odkrivanju korupcije, prevar in drugih nepravilnosti, ki povzročajo škodo javnemu interesu. Z razkrivanjem informacij o takih nepravilnostih so pomagali rešiti marsikatero človeško življenje in milijarde evrov javnih financ. Pirati hočemo žvižgače zakonsko zaščititi.

V torek, 20. novembra 2018, bodo v Evropskem parlamentu glasovali o predlogu Direktive o zaščiti žvižgačev. Sprejetje direktive bi pomenilo velik korak naprej pri zaščiti žvižgačev v EU. Ima pa Direktiva tudi svoje slabosti. Žvižgačem omejuje načine razkrivanja nepravilnosti:

  • Direktiva ne pokriva vseh oblik žvižgaštva,
  • predvideva razkritja širši javnosti šele, ko žvižgač uporabi vse uradne kanale,
  • posledično žvižgaču odvzema svobodo osveščanja javnosti o nevarnostih, ki grozijo javnemu interesu.

Konec korupcije le z zaščito žvižgačev

Pirati imamo do korupcije ničelno toleranco. Še tako učinkovita inšpekcijska služba se ne more dokopati do podatkov, ki jih lahko razkrije žvižgač. Predvsem to velja za državne ustanove.

Žvižgači nikakor niso samo stvar tujine. Tudi pri nas imamo pogumne ženske in moške, ki so opozorili na početje, ki škodi vsem ljudem. To je Marjetica Mahne, ena prvih žvižgačk v Sloveniji, ki je leta 2007 opozorila nadrejene na korupcijo v Filmskem skladu RS. Ker se pristojni za njeno opozorilo niso zmenili, je o nepravilnostih obvestila še medije. Diplomat Peter Golob je kot vicekonzul na Veleposlaništvu RS v Zagrebu prijavil nekatere nezakonitosti v vizumskem poslovanju MZZ. Zato je ostal brez službe. Žvižgač je tudi prej omenjeni zdravnik Erik Brecelj.

Kaj se mora spremeniti?

Žvižgačem, ne glede na to, ali so v javnem ali zasebnem sektorju, moramo zagotoviti:

  • dostopne in zanesljive kanale za prijavljanje kaznivih dejanj in delovanja (neodvisno javno agencijo),
  • vzdržno celostno (pravno, ekonomsko, psihološko) zaščito proti vsem oblikam povračilnih ukrepov in
  • možnost učinkovitih metod razkritja informacij, ki spodbudijo odpravo nepravilnosti.

Korak bližje našim zahtevam je sprejetje predloga Direktive o zaščiti žvižgačev, zato bomo Pirati evropske poslance pozvali, da 20. novembra glasujejo ZA zaščito žvižgačev!