Anonimni avtor
* Avtorjem omogočamo anonimnost, saj nekateri še ne želijo biti asociirani kot člani stranke. Za več informacij se obrnite na zapisi@piratskastranka.si.
Vsi blog zapisi

Leta ‘45 so jih poklali premalo – potegnimo glavo iz peska!

4. december, 2018
Objavljeno v kategoriji: Človekove pravice, Efektivna transparentnost, Ekologija, Korupcija, Nevtralnost interneta, Reforma avtorskega prava

Član Piratov sem že skoraj leto dni. Že lep čas nameravam napisati nekaj tehtnih vrstic o nekaterih ključnih vprašanjih, za katera mi je jasno, da so za vse nas usodna, pa se o njih vse premalo govori.

Zasebnost na spletu je temelj vsake zdrave demokracije in gospodarske pobude. Tako preprosto – in tako kruto – je. Splet brez zasebnosti pomeni totalitarizem in monopolizem ter počasen propad družbe.

Internet brez nevtralnosti je internet brez konkurence. Internet brez konkurence je svet monopola in gospodarskega nazadovanja.

Korupcija prizadene svobodo, zdravje in denar ljudi, v najslabšem primeru ljudje zaradi nje umirajo (vrste v zdravstvu). Slovenija je dokazano do vratu v korupciji in ena ključnih rešitev so žvižgači.

Avtomatizacija bo porezala stotine milijonov delovnih mest. Najprej bodo nasrkali avtoprevozniki, taksisti, delavci. Pirati zato že oblikujemo predlog o UTD.

Efektivna transparentnost zveni kot akademska floskula, pomeni pa le, da jasno vemo, kam gredo naši davki, ki jih hočeš-nočeš plačujemo vsak mesec.

Če ne bomo ekološki, ne bo prihodnosti. Tistim, ki bodo napolnili pokopališča do leta 2030, je za to verjetno vseeno, nam Piratom po moje pač ne. Sam nočem živeti z mikroplastiko v telesu. Veseli me, da smo Pirati zadnje čase začeli brcati tudi v to smer.

”Prosto dostopni akademski znanstveni doprinosi” so še ena tema, ki bi večino verjetno hitro uspavala. Spet pa pomeni le, da moramo preprečiti uničujoče monopoliziranje informacij! Avtorske pravice ne smejo biti pištola na glavi profesorja, ki hoče raziskovati neko področje. To so srednjeveške metode!

Digitalizacija državne uprave ne pomeni, da bo referentka Metka obrazce, ki jih je prej pisala na roko, zdaj vtipkavala v Excel, ampak pomeni, da bo zdravnica Metka, ko bo hotela pacientu predpisati antibiotik, takoj dobila avtomatsko opozorilo sistema, na katere antibiotike je pacient alergičen. Bolj varno, manj obiskov, več časa javnih delavcev, manj korupcije. Več narejenega dela. Bolj gospodarsko privlačna država. In še in še.

To so po mojem mnenju tehtna vprašanja našega časa.

Aja, tisto v naslovu? Tisto pa je odraz že dolgo nerelevantne, a še vedno uničujoče debate v naši družbi.

Potegnimo glavo iz peska in usmerimo pogled naprej.


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.