Vsi blog zapisi

Ljubljančani župana, ki bo delal za turiste in redke bogataše, male ljudi pa rinil na rob, ne rabimo

21. oktober, 2019

Župan Zoran janković ima dolgo zgodovino sumljivih potez in potencialno koruptivnih dejanj. Mesta ne vodi v dobrobit meščanov, ampak turistov in kapitala. Ugotovitev KPK o dveh milijonih premoženja nepojasnjenega izvora, je dovolj, da mestni svetniki župana razrešijo.

Objavljeno v kategoriji: Korupcija, Lokalna samouprava, Piratske vrednote, Pravna država

Župan Zoran Janković je bil prvič izvoljen za župana Mestne občine Ljubljana leta 2006. Njegov slog županovanja že od samega začetka spremljajo kontroverznost, afere, kazenske ovadbe in sumi korupcije. Menim, da so zadnja razkritja dosegla točko, ko lahko upravičeno rečemo – tak župan je LJubljančanom v breme in ne v korist. In mora oditi.
Že samo nedavne ugotovitve KPK o 2. milijonih evrov premoženja nepojasnjenega izvora in izkoriščanje pomanjkljive zakonodaje z odpisom dolga v višini 29 milijonov evrov na škodo številnih manjših upnikov, dokazujejo, da Zoran Janković ni človek integritete.

Doslej smo ta dejanja kot širša zainteresirana javnost lahko le spremljali in moralno obsojali. Nenazadnje, je zaradi njih steklo že kar precej sodnih procesov. V razvitem svetu bi zaradi sodne obravnave tak funkcionar že davno odstopil. Če bi se izkazalo, da ni kriv, bi imel možnost nove kandidature. Če se želimo približati bolj razvitim državam, ki si jih že od osamosvojitve postavljamo za vzor, bi morali te standarde spoštovati. So namreč temelj osnovne politične higiene.

Delo za spolne usluge, mikastenje nevladnikov v Rogu …

Župan Janković že lep čas vleče poteze na robu zakona – pogosto tudi proti interesom meščanov, ki naj bi jih zastopal. Tu je afera Stožice, zaposlitev lekarniške uslužbenke v zameno za spolne usluge. Župan je izgubil posestno tožbo v primeru Roga, Rogovci so tudi uspešno tožili župana in dokazali, da vse nasilje, ki so ga v njegovem imenu izvajale varnostne službe in nekateri drugi suroveži, ni imelo pravne podlage.

Po mestu klije vse več civilnih iniciativ proti županovi samovolji. Ena najbolj izstopajočih je civilna pobuda Ljubljane za ohranitev pitne vode ter proti izgradnji kanalizacijskih cevi na območju Kleč. Tam se lokalno prebivalstvo bori proti nevarni gradnji kanalizacijskega sistema skozi zajetja pitne vode, s katero se oskrbuje velik del Ljubljane. Njihovo borbo mnogi označujejo kot lokalen problem, čeprav bi morebitno iztekanje fekalij v zajetja pitne vode prizadelo celotno Ljubljano.

Hop po zasebnih površinah – sproti pa odrimo še obolele

Javne površine in infrastrukturo župan že leta prodaja in oddaja zasebnikom in s tem meščanom jemlje, kar je bilo naša skupna last. To se lepo vidi na primeru parkirnih hiš in parkirne politike na območju Univerzitetnega Kliničnega Centra, kjer je izvajanje parkirne politike bolj zaostreno, kot v samem centru mesta. Na območju UKC je zraslo kar nekaj parkirnih hiš z izjemno visokimi cenami, kjer lastniki odirajo čakajoče na zdravniško pomoč.

Parkirnine si je MOL drznil zaračunavati celo na območju Rožne doline, kjer so parkirna mesta zgradili prebivalci za svojo lastno uporabo, MOL pa je tja postavil parkomate. Takšnih primerov postopne privatizacije javne lastnine je še mnogo.

Javni promet za oglaševanje, “sveže” granitne kocke vsakih nekaj let

Stanje javnega potniškega prometa v Ljubljani je za mesto, ki naj bi bilo prestolnica, z vsemi dnevnimi migranti in študentsko populacijo, sramotno. Avtobusi so prenatrpani, pozimi slabo ogrevani, poleti slabo zračeni ter nepregledno polepljeni z reklamami. Na avtobuse se na nekaterih linijah čaka absolutno predolgo, saj se za posodobitev in okrepitev voznega parka očitno ne najde dovolj denarja. Medtem pa občina že drugič v mandatu Zorana Jankovića menja le nekaj let stare granitne kocke. In ob vsem tem MOL še draži javni prevoz.

Kolesarske steze so marsikje neurejene (npr. Bavarski dvor – kolesarska steza se konča v oglasnih panojih) in na lestvici kolesarjem prijaznih mest Ljubljana že nekaj let vztrajno pada, saj so prenovljeni deli Slovenske in Gosposvetske ceste pridobili obratovalna dovoljenja brez ustrezne zakonsko predpisane signalizacije. Očitno je bila zelena prestolnica Evrope samo še ena trofeja gospoda Jankovića, ker od zaključka tega projekta MOL zopet zanemarja zeleno perspektivo Ljubljane. Občani lahko samo nemočno opazujemo, kako po mestu spet raste samo še beton.

Mladi se lahko izselijo v osiromašene predele podeželja, ali še bolje, kar na Irsko

Cene stanovanj, sob, kletnih prostorov in v bivališča preurejenih garaž, v glavnem mestu dosegajo vrtoglave vrednosti, zato je za mlade in še posebej za mlade družine, stanovanje v Ljubljani postalo misija nemogoče. Vse bolj uničujoče za povprečnega občana so tudi spletne platforme kot naprimer AirBnb, ki mestno jedro spreminjajo v mesto za turiste in peščico bogatih, širše jedro pa se sooča z nočnim razgrajanjem pijanih turistov, ki iščejo svoja AirBnb prenočišča. Pri tem vprašanju seveda, ni pristojen samo župan, temveč tudi slabo državno upravljanje s stanovanjskimi skladi. Lahko pa se ozremo recimo v Berlin, ki je z nepremičninskimi dobičkarji hitro pometel.

MOL je med drugim pred kratkim izgubila tožbo proti zasebni lekarni. Občina je protipravno ravnala v korist Ljubljanskih lekarn in tako povzročila zasebni lekarni veliko gmotno škodo. To je bil še eden od primerov izkoriščanja moči in zlorabe pooblastil, ki jih ima MOL in javna podjetja v njeni lasti. Če župan ni bil v svojih zasebnih procesih še nikoli pravnomočno obsojen, pa je MOL zaradi slabega in negospodarnega upravljanja v sodnih sporih izgubila že nezanemarljivo veliko denarja.

Mestnih svetnikov nismo izvolili, da bi podpirali korupcijo

Tolerančnega praga za tovrstna dejanja ne moremo zviševati v nedogled, nekje je potrebno potegniti črto, tolerančni prag ki ga bomo v prihodnje nujno morali še dodatno znižati. Spomnimo, da je Darij Krajčič odstopil zaradi kraje sendviča. Prepričani smo lahko, da je na območju MOL izginilo še kaj več kot samo kak sendvič. S strani župana že leta ne dobimo nič drugega kot zanikanje in nadaljevanje spornih praks. Župan se ni nikoli distanciral od dejanj svojih sinov, kaj šele da bi javno obsodil njuno izigravanje zakonodaje in poslovnih partnerjev.

Ni več časa za čakanje. Ukrepati moramo takoj! Ljubljana si zasluži oblast, ki bo razumela, da prioriteta niso turisti in »osebni« interesi župana ampak meščani, ki v tem mestu živimo. In to ne ljudje s sto tisoči evrov odvečnega dohodka, temveč običajni občani, delavci, uradniki, mlade družine, upokojenci. Župan Janković, ki se že ves čas otepa sumov korupcije, zaradi vseh spornih ravnanj ni primeren za vodenje občine in upravljanje največjega občinskega proračuna v Sloveniji.

Čas se je iztekel. Napočila je ura, ko moramo člani civilnih iniciativ, meščani, občani, stari in mladi, ter vsi tisti, ki si ne želimo živeti v mrtvem mestu za bogate brez javnega prevoza in nastanitvenih priložnosti za mlade, pritisniti na mestne svetnike in tiščati toliko časa, dokler župana ne odpokličejo.

Javno pozivamo svetnike Mestne občine Ljubljana, da še danes začnejo s postopkom za odpoklic župana Jankovića!


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.