Vse izjave

Piratski predsednik o TTIP

30. maj, 2016 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Prostotrgovinski sporazumi
Objavljeno v kategoriji: CETA, Demokracija, Evropska Unija, Mednarodni sporazumi, TTIP, Zakonodaja

Transatlantski trgovinski sporazum oz. TTIP

DZ RS, dne 27.5.2016.

Spoštovana ga. predsednica, g. predsednik, spoštovana  javnost in gostje!

Pirati smo danes tu, da opozorimo na nekatera vprašanja, teme in probleme pri pogajanjih med ZDA in Komisijo EU o sporazumu TTIP. Prav tako smo tu, da apeliramo na vas glede posledic in pasti sprejetja tovrstnega sporazuma. Ko javnost govori o trgovinskih sporazumih, govori o tajnih trgovinskih sporazumih z razlogom, saj v procesu pogajanj nima možnosti vpogleda ali preko nevladnega sektorja vplivati na vsebino pogajanj.

Pogajalski proces je skrajno netransparenten. Vendar pa smo to že videli pri sprejemanju sporazuma ACTA in na žalost naših državljanov je, navkljub protestom, bila tudi podpisana s strani Slovenije na Japonskem. Da se to ne bi zgodilo še pri sprejemanju sporazumov TTIP in CETA, apeliramo na vas z argumenti, preko katerih ni mogoče iti.

Trgovinski sporazumi so postali grožnja demokratični državi. Ne predstavljajo nikakršne priložnosti za državljane Slovenije, nasprotno, predikcije kažejo na izgubo delovnih mest in poslabšanje zakonskih standardov na vseh nivojih. Namesto, da bi se pogajali za izboljšan sistem se pogajamo kako znižati standarde. Temu procesu američani pravijo “dumb-down”. Znana je vsebina, ki nakazuje, da se želi delno ali kasneje celo v celoti privatizirati zdravstveni sistem, izobraževanje, oskrbo z vodo, degradirati ustavnopravno kategorijo zasebnosti in zmanjšati varstvo potrošnikov.

EU bo ukinila nadzor nad hrano, uvoženo iz ZDA, saj bo nadzor naloga ZDA. Zato, da bodo evropske korporacije lažje izvažale hrano v ZDA, nadzor prepuščamo nekomu, ki ga ne izvaja. Bruselj oz. Komisija trgovino postavlja nad pravico do varne hrane. Zaradi sporazuma TTIP podjetja propadajo ali se selijo, kar vodi v odpuščanja in izgubo delovnih mest. Trgovinskih sporazumov se je zato prijel vzdevek “ubijalci delovnih mest”. V EU bi jih zaradi sporazuma TTIP izgubili milijon, v Sloveniji pa okoli 1.500. Direktorji podjetij priznavajo, da bi TTIP “lahko vplival na morebitno selitev proizvodnih lokacij izven Slovenije”

99% malih in srednjih podjetij ne izvaža v ZDA in ne bodo imela koristi od sporazuma TTIP. Bodo pa izgubljala posel, saj bodo njihove tržne deleže v EU prevzela ameriška podjetja. Ocenjeno je, da bodo evropska podjetja izgubila 72 miljard evrov trenutnih poslov zaradi TTIP. Tem izgubam bodo najbolj izpostavljena ravno mala in srednja podjetja, ki so gonilo razvoja v Sloveniji.

Naj izpostavimo, da so standardi na področju dela in socialne varnosti v ZDA bistveno nižji. ZDA so ratificirale zgolj dve od osmih temeljnih konvencij s področja človekovih pravic, EU vseh osem. ZDA niso ratificirale niti najosnovnejših mednarodnih dokumentov s področja temeljnih socialnih pravic. TTIP in CETA dajeta korporacijam pravice, ki jih ne uživa nihče drug. Korporacije bodo lahko tožile države na posebnih zasebnih sodiščih (t.i. mehanizem ISDS/ICS). Mimo rednih sodišč bodo tožile države za potencialne izgube vsakokrat, ko bomo želeli spremeniti zakonodajo, da bi zaščitili zdravo hrano, delovna mesta, okoljske standarde, kulturo ipd. Ta mehanizem predstavlja napad na sam demokratični ustroj. Ali predstavlja glasovanje o sporazumih TTIP in CETA v Državnem zboru demokratični nadzor? Ne, vendar je to edini nadzor, na katerega državljani lahko apeliramo. Referenduma o mednarodnih pogodbah po ustavi žal ne moremo imeti.

TTIP je postal zlata jama za korporativne lobije in največjih podjetij na račun nižjih standardov v industriji, slabše regulacije s področja finančnega upravljanja, nižjih okoljskih standardov in veliko slabših družbenih in državnih norm. Bomo ob naslednji krizi spet socializirali izgube, medtem, ko se bo dogajala privatizacija dobičkov? Tudi na račun javnih storitev?  Izgleda, da je to modus operandi “novega sistema”. Ni težko predvideti, kaj se lahko zgodi in kdo bo deregulacijo ob naslednji krizi bančnega sektorja plačal.

To so naši pomisleki in kritika pogajanj.

In ne pozabite – tu se pa res gre – za otroke! Hvala.

Rok Deželak

Piratska stranka Slovenije

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Prostotrgovinski sporazumi

Preprečimo sporazum ACTA, ki omejuje svobodo in razvoj!

izjava
Prav tako o programski točki: Prostotrgovinski sporazumi

Vseevropski dan boja proti sporazumu ACTA

izjava
Prav tako o programski točki: Prostotrgovinski sporazumi

ACTA je mrtva, naj živi sporazum CETA!