Vse izjave

Poslanci glasovali ZA širjenje pooblastil redarjev, o policistih v petek!

14. februar, 2017 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Spoštovanje človekovih pravicDržava in njeni javni servisi
Objavljeno v kategoriji: Človekove pravice, Demokracija, Občinsko redarstvo, Represivna pooblastila, Zakonodaja

Podatki predstavljajo moč in največja tveganja predstavljajo podatki v rokah represivnih organov. Včeraj smo v Sloveniji lahko videli, da se ne glede na to, da predlagane spremembe niso imele za seboj nikakršnih analiz in temeljitih ocen učinkov, demokratični standardi hitro znižajo ob podpori vladnega glasovalnega aparata. Včeraj smo naredili več korakov nazaj.

Poslanci so potrdili spremembo zakona o povečanju represivnih pooblastil za redarje, ter zavrnili amandmaje, ki bi spremembe policijskih pooblastil omilile. Dokončno bodo o širjenju pooblastil policistov glasovali v petek.

Slovenija se podaja na nevarno pot. Uporabo modernih tehnologij, ki posegajo v pravico do zasebnosti posameznikov in omogočajo masovni nadzor, uvajajo brez primernih varovalk in kriterijev. Takšna zakonodaja je v nasprotju z demokratično in pravno državo, ki spoštuje pravice posameznikov.

Masovno zbiranje biometričnih podatkov o ljudeh, avtomatska prepoznava registrskih tablic in nenamenska kontrola oseb in vozil predstavlja preširok nabor novih pooblastil. Brezpilotnike bodo sedaj lahko uporabljeni povsem splošno in njihova raba se pri Policiji lahko sprevrže v masovni nadzor nad državljani.

Širijo se pooblastila policije …

Državni zbor bo tako v petek verjetno dokončno potrdil spremembe Zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki je bil zaradi teh posegov označen za neprimernega, tako s strani Informacijske pooblaščenke, kot s strani ostale strokovne in civilno-družbene javnosti.

Zakon bo policiji tudi omogočal uporabo vojaške opreme z dokaj nedefiniranimi pravili, ki dopuščajo različne interpretacije določenih členov zakona. To je v današnji razpravi izpostavil poslanec SDS Vinko Gorenak, ki v členu vidi rešitev problema, ki so ga imeli med demonstracijami 2012/2013, ker niso mogli uporabiti vojaške opreme za obvladovanje protestov. Ta trend je še posebej zaskrbljujoč, saj je sedaj ob takšni interpretaciji na voljo zakonodajna podlaga za uporabo vojaške opreme z nameni omejevanja protestnega delovanja. Četudi vlada trdi da temu ni tako, so priskrbeli orodje represije, ki bo ob priliki uporabljeno.

… in občinskih redarjev

Včeraj so poslanci že podprli spremembe Zakona o občinskem redarstvu, ki širi pooblastila redarjev in jih polovičarsko spreminja v lokalno policijo, brez da bi uvedli tudi primerne kriterije in uvajanje za nastop redarske službe. Trimesečni tečaj ni dovolj, da se nekomu podeli policijska pooblastila. Predlog spremembe zakona tudi ni bil usklajen s Sindikatom Redarjev, ki je ravno zaradi pomanjkanja usposabljanja kadrov izrazil nasprotovanje takšnim spremembam.

Vlada je dokazala, da je od predvolilnih obljub pravne države in višanja etičnih standardov v politiki ostalo bore malo. Vlada se iz meseca v mesec obnaša vse bolj avtoritarno, in nas, kot državljane, mora to skrbeti.

Razvoj zgodbe

[catlist name=”represivna-pooblastila” excludeposts=this numberposts=10 date=yes dateformat=”d. M. Y” post_type=”pr, post”]

 

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Spoštovanje človekovih pravic

Preprečimo sporazum ACTA, ki omejuje svobodo in razvoj!

blog
Prav tako o programski točki: Spoštovanje človekovih pravic

Sanje mavričnih ljudi

blog
Prav tako o programski točki: Spoštovanje človekovih pravic

Zakaj je zasebnost pomembna