Vse izjave

Pozdravljamo dobro delo politike!

13. julij, 2016 (nazadnje posodobljeno: 1. maj, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  GospodarstvoPravica do čiste pitne vode
Objavljeno v kategoriji: Ekonomija, Privatizacija, Zakonodaja

Včeraj smo dobili kar dve presenečenji dobre politike. Državni zbor je dostop do varne pitne vode, dobrine, ki jo vsi nujno potrebujemo za normalen obstoj in razvoj, dodatno zavaroval z zapisom v Ustavo, najvišji pravni akt Republike Slovenije. Vsekakor pohvalno, Pirati smo to že zahtevali! A ker Vrag vedno tiči v malih detajlih bo potrebno po vpisu v Ustavo paziti na sprejem zakonskih in podzakonskih aktov, ki bodo omogočale zaščito vode v pravem smislu.

Drugo presenečenje pa je bila ‘mini’ finančna reforma, ki zvišuje davek na dohodek pravnih oseb iz trenutnih 17 na 19 odstotkov (ki je še vedno nižji kot v Veliki Britaniji, kjer je 20 odstotni ali v Nemčji, kjer je 25 odstotni) ter s spremembo dohodninskih razredov razbremenila obdavčitev plač, ki pa so po obremenitvah v samem vrhu v Evropski uniji. Sicer se ne moremo strinjati, da se s spremebo dohodniskih lestvic pomaga srednjemu sloju, a je nov dohodniski razred prav gotovo za začetek dobra rešitev, potrebno bo pa še bolj smiselno postaviti meje posameznih davčnih razredov, ker so te podane v predlogu v korist tistim, ki imajo relativno visoke plače. Srednji sloj pa to vendarle še ni.

Nizek davek na dohodek pravnih oseb (to so dobički podjetij v Sloveniji) spodbuja črpanje denarja iz podjetij, kar pa je zelo prav prišlo pri privatizaciji podjetij, saj je bilo kar naenkrat zelo ‘poceni’ izčrpavati podjetja (in pri tem odpustiti še kakega delavca ali dva), mar ne? Vse smrdi po tem, kot da nekateri vrli zagovorniki privatizacije niso imeli veliko interesa podjetij voditi in razvijati…

Predlog mini finančne reforme čaka še obravnava, a je vsekakor dober začetek. Četudi stopicljamo, gremo vsaj v pravo smer.

280

No, danes pa nas je presenetil še Mramor. Z odstopom namreč. Očitno pri marsikateremu politiku ravno tako velja mentaliteta “going out with a bang” oziroma “še to spravim čez pa ‘mam dost”. Kdo bi si mislil, da bo Gospod Minister ubral to pot, saj po poizkusu zdravstvene reforme finančnega ministra ni kazal naklonjenosti ideji, da bi zaradi svoje prekoračitve pooblastil odstopil. Ne, pri nas ljudje odstopajo, ko celo naredijo nekaj dobrega, ne slabega. V Sloveniji politika očitno živi v narobe svetu, vsaj tako se nam Piratom zdi.

No, pa saj bo kmalu čas kislih kumaric. Dopust že trka na vrata. 🙂

Vsebine povezane z isto programsko točko

blog
Prav tako o programski točki: Gospodarstvo

Privatizacija: Slab biznis?

blog
Prav tako o programski točki: Gospodarstvo

Time-out Slovenija!

izjava
Prav tako o programski točki: Gospodarstvo

Davčno potrjeni računi bodo zatrli PayPal in Bitcoin v Sloveniji