Vse izjave

Profesorjev – izkoriščevalcev mladih v Sloveniji ne rabimo!

11. januar, 2019 (nazadnje posodobljeno: 28. januar, 2019)

Pirati hočemo jasno povedati: Dobičkov se ne sme kovati z izkoriščanjem in zlorabo mladih ljudi!

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Aktivno bomo reševali probleme mladihZagotovitev pravne varnosti državljanov
Objavljeno v kategoriji: Mladi, Šolstvo, Študentje

Ugledni arhitekturni biroji pri nas cvetijo na delu podplačanih in izkoriščanih študentov. Biroji in njihovi vodje, ki so pogosto učitelji na fakulteti za arhitekturo in bi kot taki morali biti tudi moralni in etični zgled študentom, izkoriščajo dejstvo, da mladi v tej branži brez izkušenj ne dobijo dela, te pa lahko dobijo samo v omenjenih birojih. Dopoldne tako ti delavci študirajo, popoldne pa so prekarna delovna sila. To ni osamljen problem študentov arhitekture, taka praksa dela se zazna tudi v drugih panogah.

S takim početjem silijo mlade diplomante v delo brez pravne zaščite in zavarovanja ter s tem še poglabljajo socialno stisko mladih v Sloveniji.

Pirati smo ogorčeni, da položaj mladih brez povezav in bogatih očkov ter mamic, ki bi sami imeli biroje, izkoriščajo prav njihovi profesorji in mentorji, ki naj bi študentom predstavljali vrh slovenske arhitekturne akademske stroke. Študente zaposlujejo v svojih zasebnih birojih, večkrat morajo tam delati na črno.

Študenti tudi nimajo pravice avtorizirati projektov – kot delavci na črno se pod arhitekturne zasnove, ki so jih ustvarili, seveda ne morejo podpisati.

Pirati menimo, da za profesorje, ki se poslužujejo takih praks, ne sme biti mesta ne na fakultetah, ne v zasebnem sektorju. Očitno pa je, da je krepko pogrnila tudi naša delovna inšpekcija. In – kot smo Pirati zapisali že mnogokrat – organi nadzora so točno taki, kakršne hoče politika. Kakšna je politika, pa določate volivci!

Pirati hočemo ‘fair play’ – predvsem za najšibkejše člane družbe. To je bila tudi ena naših volilnih obljub. Ostale politične moči tega nočejo urediti. Čas je, da jih zamenjamo.