Vse izjave

Direktiva o avtorskem pravu: rezilo na grlu evropskega gospodarstva

7. avgust, 2018 (nazadnje posodobljeno: 9. avgust, 2018)

Zahtevamo, da se rudarjenje podatkov pod trenutnimi pogoji omogoča vsem, ki so aktivni na tem področju, saj s svojim početjem za nastanek novih storitev le posredno uporabljajo avtorsko zaščitena dela.

Objavljeno v kategoriji: Avtorske pravice, Enotni digitalni trg, Monopol nad kopiranjem, Patenti, Reforma avtorskega prava

Rudarjenje podatkov in tekstovnih vsebin je danes ključna metoda za analizo javnega mnenja in javnih interesov. Ta metoda ni pomembna le za znanost in nevladne organizacije, temveč tudi za komercialno rabo. Kako naj podjetnik, ki je ravnokar stopil v pogumni novi svet podjetništva, ve, ali bo njegova najnovejša inovacija uspela na nekem trgu, če ni ljudi, institucij in nenazadnje podjetij, ki se s takim delom ukvarjajo? Kako naj razišče trg? Kje lahko ugotovi, kako prilagoditi svoj produkt, če podatkov o željah potrošnikov ne sme zbirati? Cele panoge slonijo na omenjenih podatkih.

Temu trgu, ki na svetovni ravni trenutno znaša 5 milijard dolarjev, grozi direktiva o reformi avtorskega prava. Njeno vsebino so doslej narekovali lobistični predstavniki založnikov, a smo jo Pirati do septembra tudi z vašo pomočjo ustavili. Reforma v zdajšnji obliki pomeni tudi konec poslovanja v EU za zagonska (startup) podjetja. Sporoča jim, naj svoj posel odnesejo drugam, saj bo reforma globoko posegla v zmožnost in finančno rentabilnost rudarjenja podatkov v državah EU ter jih v številnih primerih povsem onemogočila.

Drugače povedano, podjetja in posamezniki, ki razvijajo iskalne in sortirne algoritme, samoučno umetno inteligenco in brskalnike, bi morali, glede na trenuten zapis v reformi avtorskega prava, za uporabo zbirk podatkov v namen rudarjenja podatkov, ki so jih sicer že kupili, še enkrat plačati, če bi jih hoteli uporabiti za namene rudarjenja. Temu pravimo tudi ‘davek na rudarjenje’.

Komu bi plačevali raziskovalci?

Denar bi šel neposredno v žepe podjetij, ki imajo kapital in surovo moč take skupke podatkov urediti, kupiti in prodati. To nista Mercator ali Telekom, niti posamezni avtorji, kot so ustvarjalci oziroma znanstveniki. Lestvica se tu začne pri približno deset ali več milijardah evrov kapitala in se nato strmo vzdiguje. Predstavljajte si založniška podjetja v velikosti Time Warner ali pa informacijske gigante, kot sta Google ali Facebook. Kdorkoli, ki bo hotel na področju rudarjenja podatkov delovati na območju EU, bo v primerjavi z drugimi velikimi trgi v izrazito slabšem položaju. Najbolj smotrna poteza za lastnike zagonskih podjetij bo tako selitev iz EU.

Evropska ljudska stranka (ELS, ang. EPP) z nemškim poslancem Axelom Vossom na čelu je hotela za zaprtimi vrati izpeljati sprejetje direktive o reformi avtorskega prava v sklopu enotnega digitalnega trga na ravni EU povsem mimo oči javnosti. A smo jih s pomočjo javnega pritiska 5. julija prisilili v javno parlamentarno obravnavo, ki bo trajala do 12. septembra.

Ogroženi niso le linki in memi, ampak gospodarstvo

Širša javnost največ pozornosti namenja škodljivosti davka na linke in cenzurnim strojem, s čimer sicer ni nič narobe, a to nista edina razloga, zakaj ta reforma ni primerna za sprejetje.

Ker se Pirati s piratsko evropsko poslanko Julio Redo na čelu (za spremembo od ostalih podmazanih ali neukih politikov) zavedamo, kakšen strel v nogo je ta reforma za gospodarstvo in ljudi Evrope, taki ureditvi avtorskega prava strogo nasprotujemo. Ja, Evropska unija potrebuje reformo avtorskega prava, saj trenutna ureditev vsekakor zavira razvoj in ga usmerja v napačno smer. (Pre)slaba reforma bi to napačno pot pospešila in dokončno zapečatila. Tvegamo dolgoročno konkurenčnost gospodarstva in vpliv na življenjski standard ter svoboščine posameznika.

Zahtevamo splošno izjemo za vse!

Pirati zahtevamo, da se Evropski parlament nemudoma prisili v javni diskurz v prid spremembi tretjega člena reforme tako, da ne bomo ustavili razvoja podjetij in posameznikov, ki se ukvarjajo z rudarjenjem podatkov. Ustvarimo boljšo reformo avtorskega prava! Predlog Piratov in evropskih Zelenih je preprost: zahtevamo, da se rudarjenje podatkov pod trenutnimi pogoji omogoča vsem, ki so aktivni na tem področju, saj s svojim početjem za nastanek novih storitev le posredno uporabljajo avtorsko zaščitena dela.

Če prosto rudarjenje podatkov omogočimo vsem, ne le univerzam, bomo krepko pripomogli k evropskemu gospodarstvu prihodnosti.

Na katero stran zgodovine se boš postavil ti? Postani sprememba za boljšo prihodnost Evrope!