Vsi blog zapisi

Nategi politike #2: “Vsi politiki so pokvarjeni.”

30. maj, 2018 (nazadnje posodobljeno: 18. december, 2018)

Mit, da “so vsi politiki pokvarjeni”, je tako uničujoč, saj poskusiti kaj spremeniti, pomeni prevzeti odgovornost za spremembe. Najlažje je biti eden tistih, ki jih politika ne zanima in so “modro tiho”. Hkrati uveljavljenim politikom taka drža izjemno ustreza.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Efektivna transparentnost
Objavljeno v kategoriji: Efektivna transparentnost, Piratske vrednote, Volitve, Volitve DZ 2018

To je žaljivka, katere smo novinci na političnem parketu pogosto deležni. Po eni plati vsi zahtevamo “politike, ki niso pokvarjeni”, po drugi pa vsakogar, ki se odloči kaj spremeniti, nemudoma označimo za pokvarjenca.

Poskusiti kaj spremeniti pomeni prevzeti odgovornost za spremembe. Najlažje je biti eden tistih, ki jih politika ne zanima in so “modro tiho”.

Zato je mit, da so “vsi politiki pokvarjeni” tako uničujoč. Zaradi strahu pred tem, da postanejo črna ovca družbe, se najboljši med nami za nastop na političnem odru skoraj nikoli ne odločijo.

Tega mita seveda ne širijo politiki, ampak kar mi, državljanke in državljani. Če trdimo, da so vsi politiki pokvarjeni, potem bodo šli v politiko pretežno pokvarjeni ljudje in zato bodo tam vselej prisotni predvsem pokvarjenci. Uveljavljeni politiki tega začaranega kroga, ki jim še kako ustreza, ne bodo spremenili – saj niso nori!

To lahko spremenimo le mi sami

Pirati smo se te težave lotili:

  • z ohranjanjem vašega članstva strogo anonimnega, dokler se ga sami ne odločite razkriti;
  • z dolgoletnim delovanjem, s katerim odražamo zgodovino načelnega, odgovornega in kompetentnega delovanja;
  • s ponotranjeno “alergijo na mutenje” (beri: alergijo na mešanje megle).

Tretja točka je najpomembnejša. Slovenija je zbirokratizirana država, kjer je delovati legalno težje kot izkoriščati luknje v zakonodaji. Večina ljudi in organizacij raje ‘ribari v kalnem’ (dela manjše moralne ali pravne obvode za doseganje povečini dobronamernih ciljev) kot da bi nosili glavo na prodaj.

Vendar velika korupcija nikoli ne nastane iz niča. Začne se z majhnimi “uslugami za prijatelje” in hitro raste. Iz “mutenja” za pet evrov v 20 letih kaj hitro nastane usluga prijateljem na škodo davkoplačevalcev za petdeset ali petsto milijonov evrov.

Razlog za tako početje se skriva v ustroju naših možganov in se tiče čisto vsakega od nas. Še tako načelen človek lahko korakom za korakom postane pokvarjen (razen Eddarda Starka!). Najhitreje se to zgodi tistim, ki verjamejo, da so drugačni in da se jim to ne bo zgodilo.

Edina rešitev, ki jo Pirati že uveljavljamo in jo hočemo uresničiti tudi v politiki, ko bomo v Državnem zboru, je konstantna budnost in samonadzor že pri najmanjših prekrških ter prisilna efektivna transparentnost odločanja nosilcev moči.

Pirati se premišljeno in postopno razvijamo že 8 let, zato da bomo lahko Slovenkam in Slovencem ponudili pravo, zdravo politično alternativo, ki je tik pred volitvami ustanovljene “instant” stranke ne morejo. Naslednji korak, ki mu bomo priča to nedeljo, je vstop v parlament s 4-7 odstotki in en mandat delovanja kot razvojni partnerji.

Vendar za to potrebujemo tvojo pomoč – trenutno kaže, da se bomo v parlament za las uvrstili, vendar bo ključen vsak glas. Zato je izredno pomembno, da, če smo te prepričali, v nedeljo oddaš svoj glas Piratom in k temu pozoveš tudi vse svoje prijatelje, znance in družino!

To je le eden izmed mnogih nategov politike, ostale si lahko preberete tu:

Nategi politike: “Nič se ne da spremeniti, politiki so premočni!”

Nateg #3: “Referendumi so stran vržen denar”


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Efektivna transparentnost

Preprečimo sporazum ACTA, ki omejuje svobodo in razvoj!

blog
Prav tako o programski točki: Efektivna transparentnost

Transparentnost države in politike

izjava
Prav tako o programski točki: Efektivna transparentnost

Vseevropski dan boja proti sporazumu ACTA