Vsi blog zapisi

Nategi politike #1: “Nič se ne da spremeniti, politiki so premočni!”

30. maj, 2018 (nazadnje posodobljeno: 18. december, 2018)

To je mit, ki sem ga v naših prvih letih delovanja, ko sem bil še tajnik Piratov, slišal vsak dan. Strah je bil otipljiv.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Okrepitev izražanja neposredne volje ljudstva
Objavljeno v kategoriji: Monopol nad kopiranjem, Piratske vrednote, Volitve, Volitve DZ 2018

Po vseslovenskih vstajah leta 2012, ko smo ljudje s pomočjo številnih, pogosto zelo neuslišanih, političnih gibanj oblasti pokazali, da se ne damo brezglavo ropati, se je stanje izboljšalo. Žal pa po siloviti borbi proti starim političnim elitam v času najhujše krize ta mit še ni mrtev. Še danes je močno prisoten v slovenski podzavesti in je hkrati poglaviten razlog, zakaj pošteni, odgovorni in načelni ljudje le stežka poprimejo za vesla.

Večjega upora “oni” ne morejo več zatreti

V letih delovanja Piratske stranke smo se naučili tole: mit, da so “premočni” in da se ne da nič spremeniti, je glavni vzvod moči, ki jo stara, s korupcijo in škandali prepletena oblast drži v rokah.

Prave moči za nadzor nad našimi življenji v resnici nimajo. So razdrobljeni in sprti. Dolgoletno kadrovanje sinov in hčerk je pustilo zelo otipljive posledice: za sestavo kakovostnega zakona rabiš podkovane pravnike in strokovnjake, za dobro reklamo svojega dela pa potrebuješ izkušene mojstre komuniciranja.

To seveda ne pomeni, da so povsem brezzobi. Če bodo zakorakali v kakšen res dobičkonosen javni projekt, kot so bile avtoceste, šentviški predor ali TEŠ 6, bodo manjšo opozicijo že zatrli, večjega upora naroda pa ne morejo več zatreti ali ga preusmeriti brez posledic zase.

Politika hoče čim manj volilcev

Ostane jim le še to, da tiste, ki se odločijo, da se jim bodo uprli in kaj spremenili na bolje, frustrirajo tako dolgo, da bodo obupali. Najbolj priročno orodje za onemogočenje nove opozicije, ki z njimi noče kupčevati pod mizo, je mrzlično ustanavljanje “instant strank”, ki pred vsakimi volitvami rastejo kot gobe po dežju. Hkrati pa mediji, v obupu nad poplavo strank pred vsakimi volitvami, svojo pozornost omejijo le na uveljavljeno staro politiko.

Sistem, s katerim se obdržijo na oblasti deluje, vendar je trhel. Deluje dokler se ne boriš za svoja stališča, dokler ne voliš in čez politiko le bentiš na nedeljskem kosilu in za šankom ali pa si “nad tem”, počneš natanko to, kar politika hoče: daješ ji možnost, da v miru nadaljuje svoje posle.

V nedeljo so volitve. Ali se bodo v ponedeljek politiki zmagovalno smejali nizki udeležbi, pa je odvisno od tebe.

To je le eden izmed mnogih nategov politike, ostale si lahko preberete tu:

Nateg #2: “Vsi politiki so pokvarjeni.”

Nateg #3: “Referendumi so stran vržen denar”


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.