Vsi blog zapisi

Nategi politike #3: “Referendumi so stran vržen denar”

30. maj, 2018 (nazadnje posodobljeno: 18. december, 2018)

Politiki so začeli širiti laž, da so referendumi dragi, in še večjo laž, da je ta denar vržen stran. Referendumi so edini način, da volivke in volivci neposredno vplivamo na upravljanje naše skupne države. Predvsem pa so pomembna sistemska varovalka.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Okrepitev izražanja neposredne volje ljudstva
Objavljeno v kategoriji: Piratske vrednote, Referendum, Volitve, Volitve DZ 2018

To je rek, ki ga slišim vedno pogosteje. Referendumi so edini način, da volivke in volivci neposredno vplivamo na upravljanje naše skupne države. Predvsem pa so pomembna sistemska varovalka za omejevanje zlorabe moči s strani politike. Kot taki so trn v peti vladi, zato jim je politična elita že maja leta 2013 vzela veliko moči.

Referendume lahko sedaj uporabljamo le za zavrnitev zakonov, ki so jih predlagali poslanke in poslanci, pa še to le v kratkem obdobju med sprejetjem v državnem zboru in njihovo uveljavitvijo.

Zakonov ne moremo več vložiti v parlamentarno razpravo, niti o njih direktno odločati. Še več, nabor zakonov, ki jih lahko zavrnemo, je omejen – med smotrnimi izjemami (kot so npr. človekove pravice) so tudi zakoni o davkih in drugih dajatvah ter o ratifikacijah mednarodnih pogodb (torej, če vas skrbi uzakonitev prostotrgovinskega sporazuma CETA, nimate sreče).

A stara politika hoče državljanom še bolj zvezati roke.

“Stara politika: Referendumi so dragi”

Pričeli so širiti laž, da so referendumi dragi, in še večjo laž, da je ta denar vržen stran. Večino tega denarja dobijo navadni ljudje za delo na voliščih. Te ljudi sicer predlagajo stranke, ampak jih predlagajo vse stranke, tudi Pirati. Ljudje, ki delajo na voliščih, so pogosto brezposelni, socialno ogroženi ali upokojeni – taki, ki so pripravljeni presedeti celo nedeljo na volišču za nekaj dodatnih evrov.

Ta denar je v primerjavi z denarjem, ki se “izgubi” zaradi prirejenih razpisov in drugih korupcijskih poslov, kaplja v morje. Dobijo ga naši sosedje, sorodniki in znanci za pošteno opravljeno delo pri aktivnosti, ki je ključnega pomena za zdravo demokracijo.

V nedeljo so volitve

Vendar, da bo volk sit in koza cela, Pirati v svojem volilnem programu predlagamo dva volilna dneva na leto, kjer odločamo o večjem številu referendumov. Strošek bo nižji, demokracija močnejša. V letu, ko bodo na seznamu državnozborske, lokalne, predsedniške ali evropske volitve, bo datum referendumskega dne sovpadal z datumom volitev.

Da ne bodo na voliščih delali le sorodniki, sosedje in prijatelji največjih strank, vas lahko za delo na volišču med lokalnimi volitvami (za tokratne ni več možno) predlagamo tudi Pirati. Le pošljite nam e-mail na delovoliscih@piratskastranka.si s svojimi podatki.

Medtem ko so referendumi varovalka, pa bo v nedeljo tisti dan, ko bomo imeli volivci res možnost Sloveniji krojiti usodo. V nedeljo bodo volitve. Pirati smo prisotni na vseh volilnih lističih in trenutno kaže, da bomo za las vstopili v parlament – zato bo ključen vsak glas. Zato je izredno pomembno, da, če smo te prepričali, v nedeljo oddaš svoj glas Piratom in k temu pozoveš tudi vse svoje prijatelje, znance in družino!

To je le eden izmed mnogih nategov politike, ostale si lahko preberete tu:

Nategi politike: “Nič se ne da spremeniti, politiki so premočni!”

Nategi politike: “Vsi politiki so pokvarjeni.”

 


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.