Vsi blog zapisi

Pirati obiskali strokovnjake v Elektroinštitutu Milana Vidmarja

13. september, 2019

Ker Pirati veliko damo na znanost in ker se zadnje mesece tudi v javnosti veliko sprašuje o prihodnosti energetske oskrbe, smo se v okviru priprave naše strategije elektro oskrbe Slovenije odpravili na Inštitut Milan Vidmar. Tam smo se seznanili z osnovami električnih omrežij ter zagatami in pastmi na teh področjih.

Objavljeno v kategoriji: Energetika, Infrastruktura, Znanost

Z vrhunskimi slovenskimi strokovnjaki s področja elektrodistribucijskih omrežij in nanje vezanih tehnologij, smo se seznanili z osnovami električnih omrežij ter zagatami in pastmi na teh področjih.

Zgovoren primer je Avstralija, kjer je zaradi prevelikega deleža vetrnic, cena električne energije v enem dnevu skočila iz približno 50 dolarjev za megavatno uro presegla 5.000 dolarjev. Tovrstni šoki in redukcije elektrike bodo v državah, ki ne razumejo pomena stabilne dobave električne energije, nekaj običajnega.

Pirati sicer radi gledamo v prihodnost – ena od možnosti, ki jo vidimo, je tudi razvoj tehnologije hladne fuzije, ki jo med drugim raziskujejo v okviru projekta ITER.

Fuzijskih elektrarn gotovo še nekaj desetletij ne bomo gradili, so poudarili strokovnjaki. Izpostavili so tudi zanimivo dejstvo, da so države v ITER vložile približno 22 milijard evrov – kar za tak projekt niti ni veliko.

 


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.

Vsebine povezane z isto programsko točko

blog
Prav tako o programski točki: Znanost in raziskovanje

Patrik Kristl: V šoli manjka uporabe lastnega razuma

blog
Prav tako o programski točki: Znanost in raziskovanje

Piratski dolgoročni cilji ali zakaj voliti Pirate

izjava
Prav tako o programski točki: Znanost in raziskovanje

Pirati v podporo ženskam v znanosti