Vsi blog zapisi

Piratski dolgoročni cilji ali zakaj voliti Pirate

12. april, 2018 (nazadnje posodobljeno: 10. julij, 2018)

Pirati nismo ne levi, ne desni. Naša osnova je znanost in racionalno tehtanje dejstev, ki nam služijo pri razumevanju hitro se spreminjajočega sveta.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Znanost in raziskovanjeDržava in njeni javni servisi
Objavljeno v kategoriji: Demokracija, E-uprava E-uštala, Mednarodni sporazumi, Politika, Volitve, Zakonodaja

Pirati smo našo pot uradno začeli leta 2012, po več kot letu dni predhodnih priprav in velikih naporov mnogih članov, podpornikov in prostovoljcev. Takrat smo se pridružili vedno večjemu številu držav, kjer se je uveljavilo Piratsko gibanje, ki se je začelo leta 2008 na Švedskem.

V nasprotju z večino političnih strank, naši začetki niso ideološki. Piratsko gibanje se je pojavilo zaradi potrebe po uporu proti grobemu poseganju v temeljne človekove pravice kot sta zasebnost in svoboda govora ter nesmiseln pregon piratstva (kopiranja monopolno zaščitenih del).

Izkazalo se je, da je bilo grobo poseganje v človekove pravice zgolj simptom veliko večjega problema. Svet se hitro spreminja, industrija, še bolj pa politika, se teh sprememb v najboljšem primeru ne zavedata, v najslabšem pa bijeta Sizifov boj za obstanek statusa quo. Želja po kratkoročnem profitu oziroma izvolitev v naslednji mandat ju povsem zaslepita, tako da ne vidita gromozanske dolgoročne škode, ki jo povzročata.

Politika, ki razume pozitivne in negativne posledice tehnološkega razvoja

Slovenska politika vedno znova zamuja pri izkoriščanju priložnosti napredka, hkrati pa je neuspešna pri reševanju problemov, ki jih napredek prinaša.

Posledice najlažje predstavimo s primeri:

Nevtralnost interneta: eno najbolj pomembnih vprašanj našega časa. Višanje cene dostopa do interneta, ki se pogosto navaja kot razlog za podporo nevtralnosti, je resnici sploh ni en najbolj pomembnih aspektov. Glavna posledica izgube nevtralnosti interneta je izguba glavnega spodbujevalnika inovativnosti.

Tiste države, ki bodo zaradi izgube nevtralnosti interneta pričele zaostajati v inovativnosti(najbolj odmevno je to dogajanje v ZDA), se bodo hitro znašle v hudem ekonomskem in družbenem zaostanku. To se bo kmalu zelo jasno in boleče poznalo na življenjskemu standardu ljudi.

Odziv naše politike:

sprenevedanje in ignoranca.

Filtriranje vseh naloženih vsebin: kot del paketa regulacije za enotni digitalni trg, ki ga pripravlja EU, smo priča ponovnemu poskusu založnikov, da bi uvedli absoluten nadzor nad vsem, kar se nalaga na spletne platforme. To piratstva ne bo ustavilo, bo pa vodilo v absolutno cenzuro, ki jo nadzorujejo velike globalne korporacije. Če jim uspe, to naznanja popolno sterilizacijo kulture (na spletu mora biti vsebina 100% pravno varna), konec kulturnega razvoja in popoln prevzem interneta s strani velikih korporacij. Internet bi tako postal velikanski digitalni reklamni pano. Hkrati so apetiti založnikov povsem v nasprotju z vsemi temeljnimi dokumenti naše družbe.

Odziv naše politike:

sprenevedanje in ignoranca.

Uber: to podjetje ima tako svojo pozitivno stran (bolj učinkovit način reševanja problema mobilnosti) kot bolečo negativno plat (prekarizacija in izkoriščanje ljudi). Slovenska taksi podjetja tehnološke rešitve podjetja Uber kopirajo že od samega začetka.

Odziv slovenske politike:

na vse pretege vabijo Uber k nam.

Avtomatizacija vožnje: Prvi samovozeči tovornjaki že vozijo. Samovozeči tovornjaki so cenejši, kot tisti z vozniki. Roboti ne potrebujejo počitka, dopusta, porodniške ali plače in lahko delajo vse dni in noči. Že danes so bolj zanesljivi od človeških voznikov. Pri tako velikih prihrankih so posledice jasne: prehod na samovozeče tovornjake bo hiter in uničujoč. Tisti, ki se bodo sposobni dovolj hitro modernizirati, bodo zajahali val, ki jim ne bo prinesel le preživetja, ampak razvoj in višji standard življenja. Tisti, ki tega ne bodo znali, bodo propadli.
V Sloveniji imamo približno 30 tisoč voznikov tovornjakov, ki bodo v največ desetletju vsi ob službe. Ima naša politika kakšen načrt kako se s tem soočiti?

Slabo soočanje politike s tehnološkim napredkom dandanes nima ne konca ne kraja, saj se je teh primerov od trgovinskih sporazumov (ACTA, CETA, …) do IT projektov države (Državni informacijski oblak, eZdravje) in zagotavljanja ključne infrastrukture (privatizacija Telekoma) v piratskih sedmih letih nabralo čisto preveč.

Dejstvo je, da ima Slovenija ogromno potenciala, saj smo narod izredno inovativnih posameznic in posameznikov. V obdobju Kickstarter norije smo bili v samem vrhu uspešnosti. Sedaj, v obdobju kriptonorije smo zopet v vrhu uspešnosti. V kriptosvetu niso vse samo valute in načini uporabe tudi goljufije. Zadaj se skriva napredna tehnologija, ki jo slovenske inovatorke in inovatorji danes že zelo spretno vihtijo in to je šele začetek.

Pokojnin in plač ne bomo dvignili s cenenimi političnimi obljubami o deljenju “zastonj denarja” ampak z ustvarjanjem pogojev za razvoj in izkoriščanjem priložnosti, ki jih ima Slovenija. “Zastonj denar”, ki ga nekateri obljubljajo, bo konec dneva še vedno treba zaslužiti.

Pirati bomo z vami napravili pogoje, kjer bomo lahko skupaj ustvarili več.

Pirati kot neideološka skupina, ki glasuje o predlogih glede na prednosti in slabosti, ne ideološki vir.

Pirati nismo ne levi, ne desni. Naša osnova je znanost in racionalno tehtanje dejstev, ki nam služijo pri razumevanju hitro se spreminjajočega sveta.

Prednosti in slabosti je treba tehtati v sorazmerju do tega, kako učinkovito nas približajo svetu, v katerem si želimo živeti. Želimo si svobodno, napredno državo s srečnimi (po svetovnem indeksu sreče) državljankami in državljani, kjer VSI uživajo (vsaj) visok življenjski standard. Mislimo, da je to cilj vseh nas.

Političnih vprašanj se lotimo tako, da najprej določimo cilje, nato skozi demokratičen proces oblikujemo sprejemljive, z dobrimi dejstvi in dokazi podprte rešitve, ki nas bodo pripeljale do tega cilja.

Lep primer tega pristopa je naš zakon o konoplji, ki smo ga kot zunajparlamentarna stranka v postopek razprave v Državnem zboru vložili skupaj z največjo vladno stranko SMC, kar je velika redkost pri nas. Zakon je posledica racionalne analize stanja in znanstveno kredibilnih alternativ, na osnovi katerih smo pripravili realističen in za večino družbe sprejemljiv predlog.

S tem pristopom želimo v parlamentu dvigniti raven razprave in delovati kot razvojni partner, ki lahko povezuje različne pole v slovenski politiki za napredek celotne družbe.

Zastopanost problemov in interesov mladih v politiki

Politika deluje v interesu tistih, ki volijo. Volijo tisti, za interese katerih politika skrbi. To je začaran krog, od katerega profitira le politika in njihova volilno prebivalstvo.

Politika tako jemlje tistim, ki ne volijo (in več kot jih je, več lahko vzame) in daje tistim, ki volijo. Tako si najlažje zagotovi ponovno izvolitev.

Politika zato nima nobenega interesa spremeniti statusa quo, kjer izkorišča izredno nizko udeležbo mladih, ker s tem ohranja sebe na oblasti. Tako edina rešitev ostane, da se mladi sami podajo na volišče in kaznujejo tiste, ki jih izkoriščajo. Mimogrede, volitev se udeležuje le vsak deseti mladi volivec, s tem da mlad tu pomeni od 18 do 30 let starosti.

Projekti in kampanje za mobilizacijo mladih na volitve so do sedaj obrodili le malo sadov. Zato smo se Pirati problema lotili na edini drugi preostali način.

Rešujemo probleme, ki zadevajo tudi mlade in zastopamo njihove interese v upanju, da nas bodo, prej ali slej, podprli s svojim glasom.

Smo idealistični, nismo pa ideološki.


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.