Anonimni avtor
* Avtorjem omogočamo anonimnost, saj nekateri še ne želijo biti asociirani kot člani stranke. Za več informacij se obrnite na zapisi@piratskastranka.si.
Vsi blog zapisi

Piratska Islandija na obzorju!

5. april, 2016 (nazadnje posodobljeno: 12. julij, 2018)
Objavljeno v kategoriji: Demokracija, Panama Papers, Piratska skupnost

Panamski dokumenti, ki so cesarja zasačili nagega, so med drugimi poimenovali tudi Islandskega premierja Sigmundurja Davíð Gunnlaugssona, ki je pred islandskimi davčnimi službami skrival svoje neprijavljeno premoženje v davčnih oazah še v času njegovega mandata.

V Reykjaviku je včeraj potekal protirežimski protest, opozicija je napovedala nezaupnico in danes je omadeževani premier že napovedal, da je zaradi pomanjkanja zaupanja pripravljen razpustiti parlament (islandsko althing) in čimprej razpisati predčasne volitve.

Premierjevo pobudo za razpustitev parlamenta je na koncu zaustavil Predsednik države. Ta je sedaj parlament postavil v položaj, kjer je obstoj vlade odvisen od njihove nezaupnice. Glede na trenutno atmosfero, javne ankete, ki ne kažejo zaupanja vladi in masovne proteste pa so predčasne volitve v Islandiji velika verjetnost!

In zakaj nam je Islandija tako pomembna? Islandska Piratska Stranka v javnomnenjskih raziskavah v zadnjih letih konsistentno uživa visoko podporo, v zadnji javnomnjenski raziskavi je dobila kar 38% glasov. V primeru predčasnih volitev je zato skoraj gotovo, da bodo Pirati dobili ključno vlogo v Islandskem Parlamentu. Obstaja torej velika verjetnost, da bo svet kmalu dobil prvo Piratsko vlado.

Prilagamo še grafični prikaz, v kakšni prednosti so Pirati pred ‘trenutno’ koalicijo:

iceland-poll


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.

Vsebine povezane z isto programsko točko

izjava
Prav tako o programski točki: Efektivna transparentnost

Preprečimo sporazum ACTA, ki omejuje svobodo in razvoj!

blog
Prav tako o programski točki: Efektivna transparentnost

Transparentnost države in politike

izjava
Prav tako o programski točki: Efektivna transparentnost

Vseevropski dan boja proti sporazumu ACTA