Anonimni avtor
* Avtorjem omogočamo anonimnost, saj nekateri še ne želijo biti asociirani kot člani stranke. Za več informacij se obrnite na zapisi@piratskastranka.si.
Vsi blog zapisi

Ko si dovolj bogat, zavržeš družbo in ne plačuješ več davka?

10. oktober, 2017 (nazadnje posodobljeno: 11. julij, 2018)

“Koristen kapital” ustvarja delovna mesta in prispeva družbi, “nekoristen kapital” pa je zgolj v funkciji premoženja specifične osebe ali ozke skupine oseb. To velja tudi za plačevanje oz. neplačevanje davkov.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Davčna politika
Objavljeno v kategoriji: Davčna politika, Demokracija, Efektivna transparentnost, Transparentnost

Spletno javnost je nedavno razkuril intervju z najbogatejšo Slovenko, Izo Login, so-avtorico znamenitega Govorečega Toma, ki sta ga zakonca Login Kitajcem prodala za milijardo dolarjev.

Zakonca Login sta s kopico podjetniške žilice in verjetno obilico sreče ustvarila produkt, ki ga je prosti trg ocenil na milijardo dolarjev. Podjetje sta kmalu premaknila v davčno oazo na Cipru in se tja preselila sama. Kar nekatere moti, je, da Slovenija od prodaje podjetja, čigar lastnika sta živela v Sloveniji, ni imela nič, čeprav sta Loginova tu odrasla in uživala vse bonitete, ki jih financirajo vsi državljani. Ali pa je dobila zgolj nekaj davčnih drobcev.

Kapital se lahko seli, ljudje ne

V svetu, v katerem živimo, se kapital lahko prosto seli. Kapital močno vpliva na politiko. Znana je mantra o “nižanju podjetniških omejitev in davkov”, ki države sili v nižanje davkov, taki prijemi pa naj bi ustvarjali nova delovna mesta. Če države temu ne podlegajo, se kapital preseli (ali pa predvsem ves čas grozi, da se bo, saj izobraženega kadra in ustrezne javno plačane infrastrukture ne najde kar povsod).

In medtem, ko se kapital lahko prostovoljno seli, skriva kolosalne vsote, ki bi jih moral sicer plačati družbi, v kateri deluje, občani nimamo izbire: zaposleni davka ne morejo utajiti, hkrati pa se ljudje, kot je to pokazala prebežniška kriza, ne moremo svobodno seliti. Davki obstajajo predvsem za srednji sloj (kar ga je še ostalo) in revne.

Kam, ko davčnih oaz več ni?

Kdo je za nastalo stanje kriv? Obsojati zakonca Login ali gigantske korporacije, ki se strastno izogibajo plačevanju davkov, je malo smešno. Čeprav so posledice njihovih dejanj za državo katastrofalne, mnogo hujše od umora. Ta prizadane peščico ljudi, utaja npr. dvestotih milijonov evrov, s katerimi bi lahko zgradili porodnišnico in v mestu zagotovili čistejši zrak, pa tisoče.

Slovenija je za uveljavljanje reda na tem področju seveda premajhna. Precej več moči ima EU, brez dvoma pa je tu trajna rešitev uvedba globalne države. Le tako se bo moč izogniti raznim Kajmanskim otokom in Ciprom, delež zaslužka vseh pa bo šel za skupno dobro.

Ta zapis ni rentačenje proti vsemu kapitalu. Nekateri ekonomisti namreč poznajo tudi koncept “koristnega” in “nekoristnega” kapitala. “Koristen kapital” ustvarja delovna mesta in prispeva družbi, “nekoristen kapital” pa je zgolj v funkciji premoženja specifične osebe ali ozke skupine oseb.

Glavobola ne rešujemo z obglavljenjem

Na hitro še odgovor tistim, ki bi zatrjevali, da sta izogibanje in utaja davkov dobra, saj država nesmotrno troši pobrani denar. Samo zato, ker so nekatere državne storitve neučinkovito zastavljene danes, to ne pomeni, da se jih ne da spremeniti in da jih lahko kar ukinemo. Glavobola ne rešujemo z obglavljenjem. Tudi tu je odgovor za nastalo zagato pritisk na poslance in podpora tistim, ki zagovarjamo transparentno razdelitev pobranih davkov. Kdor se pritožuje, da država nesmotrno troši naš denar, naj gre cukat za rokav državo, ne pa da lajna cenene (in družbeno destruktivne) floskule.

Ko o družbi nehamo razmišljati kot o skupnosti, ki v dogovorjeni meri poskrbi za vse svoje člane, ti pa ji, ko obogatijo, ustrežen delež premoženja tudi vrnejo, te družbe ni več. Ostaja le še boj vseh proti vsem.

 

Pirat


* Zapis izraža stališča avtorja in ne nujno tudi Piratske stranke.

Vsebine povezane z isto programsko točko

blog
Prav tako o programski točki: Davčna politika

Time-out Slovenija!

izjava
Prav tako o programski točki: Davčna politika

Davčno potrjeni računi bodo zatrli PayPal in Bitcoin v Sloveniji

blog
Prav tako o programski točki: Davčna politika

Smisel in namen davčne politike