Vse izjave

Enotni digitalni trg Evrope: korak naprej, dva nazaj

9. december, 2015 (nazadnje posodobljeno: 16. maj, 2019)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Svoboden, nevtralen in hiter internetDigitalna ekonomija
Objavljeno v kategoriji: Avtorske pravice, Evropska Unija, Zakonodaja

Evropska Unija sprejema uredbo o enotnem digitalnem trgu. Uredba, ki naj bi poenotila zakonodaje vseh držav, kar se tiče trgovanja, prostega pretoka spletnih vsebin, storitev in oseb in dostopa do le-teh preko spleta pod pogoji pravične konkurence, kot se za internet spodobi.

Komisija je danes predstavila dve novi polji, ki se jih uredba dotika: olajšanje dela ‘nekaterim’ podjetjem, ki svojo obrt prvinsko opravljajo na spletu in obenem olajšanje dostopa do vsebin s strani Evropejcev, ki so jih kupili oziroma se nanje naročili v domovini. Kaj se namreč zgodi z vašo naročnino danes?

Uredba torej ureja zelo pomemben del modernega življenja (torej ne v Sloveniji, ker smo baje 4 leta zadaj): Prikazovanje video vsebin preko spleta, kadarkoli in “kjerkoli”. Zakaj “kjerkoli”? Predstavljajmo si, da Netflix čudežno odpre svoja vrata v slovenskem spletnem prostoru po dolgoletnem ukvarjanju z našo… recimo temu ‘sofisticirano’ birokracijo in državljankam ter državljanom omogoči, da uživajo v filmih, serijah, dokumentarcih v trenutku, ko si to zaželijo. Potem pa se družina z dostopom do Netflix vsebin odloči za potovanje v Italijo. En dan dopusta se vlije kot iz škafa, in na pomoč naj bi priskočil Netflix. Nope.

Zakaj je temu tako?

Po trenutni zakonodaji mora Netflix (Spotify, Amazon Prime, …) za vsak svoj video pridobiti avtorske pravice v posamični državi. Ja, za čisto, vsak, film, serijo, dokumentarni film, za vsako državo posebej! Torej, če se naročimo na Netflix storitve, teh ne moramo uživati v državah, kjer Netflix še nima prisotnosti ali pa jo celo ima, a pod drugačnimi pogoji kot v Sloveniji. To sicer predlog ureja, vendar poleg te težave obstajajo še veliko večji problemi, katerih pa Komisija s tem predlogom ne rešuje.

Predlog torej rešuje kratkotrajno prenosljivost in enotnost trga EU za “določene” spletne storitve. A predlog diktira, da morajo te storitve biti prilagojene jeziku posamezne države. V Sloveniji torej slovenski podnapisi, v Nemčiji nemški… Pa saj to je v redu, ne? Če malo pomislimo, to lahko hitro postane škodljivo. Vsi se zavedamo, da je Evropa pravi mišmaš narodov in majhnih držav z majhnim številom prebivalcev, ki mnoge vsebine, izdelke ipd. dobijo dve ali več let kasneje prav zaradi raznolike zakonodaje (kot da bi z vsako besedo opisoval Slovenijo, kdo bi si mislil). Veliki bodo uživali, mali pa bomo nasankali. Še naprej bomo živeli z geoblokiranimi vsebinami. Vsebine, ki bodo na voljo na nemškem Netflixu namreč niso in ne bodo identične tistim, ki bodo na voljo v Sloveniji (če sploh, saj vemo, ‘sofisticirana’ birokracija pa to). Meje na internetu… na orodju, ki ne pozna meja.

not avejlabl

Zakaj omenjate samo Netflix? Kaj pa Youtube ali ponudniki drugih storitev?

Jaaa, tu postane stvar še bolj tečna. Uredba ureja prav samo to. Jep. Samo storitve, ki delujejo po sistemu naročnine, v grobem sta najbolj poznani prav Netflix, in nekaj drugih.

Youtube-a ta uredba ne pokriva, razen če se Stric Google odloči, da bo začel beležiti hišne naslove svojih naročnikov ter jih tako povezal v vsebinami, ki so na voljo v njihovi državi. Bolj zanimiva zgodba za Nadzorovan.si. Ja, geoblokiranje vsebin ostaja tudi tukaj. Juheeej…

A to še ni konec sprememb!

Komisija je poleg tega naredila še eno dobro stvar in dva ‘kiksa’. (včasih res izgleda, kot da eno brez drugega pri njih ne gre):

Uredili so svobodo panorame! Sledi neomejeno fotografiranje stavb, cest, ulic, parkov in pasjih ut po Evropi in Sloveniji, ki s trenutno zakonodajo to omejuje! Z novo ureditvijo ozadje v slikah (panorame) ne bodo več zaščitene z avtorskimi pravicami! Zdaj boste lahko varno in brez skrbi slikali Eifflov stolp v nočnih urah ali pa katerokoli drugo arhitekturno stvaritev, ki jo najdete v Sloveniji!

… In potem pridemo do našega prvega ‘kiksa’. Nova ureditev ne razjasni situacije okoli avtorske zaščite hiperpovezav do vsebin na drugih spletnih straneh. Zaradi take povezave na vašem blogu bi lahko postali tarča civilne tožbe.

(Pa ne zaradi nas, naše povezave kar uporabljajte. Sharing is caring 😉 ).

Kiks številka 2: V tem trenutku uredba ni jasna na področju t.i. data-mining-a, povzemanja ogromnih snopov podatkov iz ogromnih JAVNIH podatkovnih baz pretežno v znanstvene namene. To pravico bo Komisija podelila le priznanim državnih ustanovam, a Pirati smo prepričani, da imamo do javnih podatkov vsi dostop, mar ne? Kakšna je potem tu ovira, da naj ne bi smeli do njih dostopati na druge, sicer bolj obsežne načine? Znanstveniki morajo za avtomatsko analizo JAVNIH baz pridobiti posebne pravice, kar je absurdno. Če imaš podatke jih lahko obdeluješ, mar ne? Nope. #$%ˇ@! (kletvice).

Ta zaenkrat siva polja uredbe bodo določile bitke v prihodnosti. In naša Piratka v Evropskem Parlamentu, Julia Reda, je na njih pripravljena. Že od samega začetka mandata kaže svojo predanost dobri ureditvi tega področja. Prav Julia je pripravila poročilo Parlamenta za ureditev avtorskega prava v Evropski Uniji, ki je bil sprejet z veliko večino. Komisija pa se je odločila, da bo na tem področju stopicljala. Malo naprej, predvsem pa nazaj.