Vse izjave

Kazni za stranke: Farsa slovenskega sodstva je hujša, kot si predstavljate

16. maj, 2019

Pirati smo za svojo napako prejeli 3000 evrov kazni za stranko in 500 za odgovorno osebo. Danes ugotavljamo, da smo dobili enako kazen, kot tisti, ki so nepravilno zbrali ali porabili toliko denarja, kot znaša CELOTNO financiranje Piratske stranke Slovenije v obdobju petih let.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Država in njeni javni servisi
Objavljeno v kategoriji: Cenzura, Demokracija, Odločitve sodišč, Piratske vrednote, Pravna država, Volitve DZ 2014, Zakonodaja

Pirati smo šli prvič na volitve leta 2014. Naš celotni proračun je takrat znašal 1238 evrov.

V politiki smo bili novi, toda že takrat smo hoteli ravnati preudarno. Ker nismo bili povsem prepričani, da nam bo uspelo zbrati zadostno število podpisov za nastop na volitvah, in ker smo (zmotno!) mislili, da je TRR za volitve treba odpreti preden vložiš kandidaturo, smo v izogib dodatnim stroškom račun za volitve odprli šele, ko smo zbrali dovolj podpisov. Potem smo vse skupaj oddali Državni volilni komisiji. Računsko sodišče je kasneje ugotovilo, da smo račun odprli osem dni prepozno.

Napako smo takoj priznali. Kot politični novinci smo zadevo spregledali. Potem pa je stvar postala zanimiva.

Kazen trikrat večja od vseh sredstev za kampanjo

Računsko sodišče je ugotovilo, da kljub prepozno odprtemu računu nismo nepravilno porabili ali zbrali nobenega denarja – odprtje torej ni imelo negativnih posledic. Zato Računsko sodišče takrat ni predlagalo kazni.

Šok se je zgodil leta 2016, ko smo prejeli obdolžilni predlog Okrajnega sodišča v Ljubljani – kazen naj bi znašala 10.000 evrov za stranko in 3000 za odgovorno osebo. To je bila predlagana kazen za prepozno odprtje računa za kampanjo, v kateri smo porabili 1238 evrov.

Vendar je bil to šele začetek farse. Na kazen smo se pritožili z argumentom nesorazmernosti in smo predlagali znižanje globe, ki naj bo sorazmerna teži in trajanju kršitve.

Sodišče je menilo, da je taka kršitev zelo resna stvar (v razsodbi omenjajo nedemokratičnost in avtoritarnost odgovorne osebe) in je na koncu dosodilo 3000 evrov kazni za stranko in 500 za fizično osebo, takratnega predsednika Roka Deželaka. Kazen je torej znašala skoraj trikratnik vseh sredstev, ki smo jih porabili za kampanjo!

Danes lahko ugotovimo, da smo Pirati za naš prekršek dobili enako kazen, kot tisti, ki so nepravilno zbrali ali porabili skoraj toliko denarja, kot znaša CELOTNO financiranje Piratske stranke Slovenije v obdobju petih let.

Kazen so poleg nas, za storjene napake, prejeli še v NSi ter v TRS.

Čas za zamenjavo vodilnih političnih skupin v Sloveniji

Pirati se hitro učimo in VSA mnenja računskega sodišča o poslovanju Piratov so bila od te točke naprej pozitivna. To ne velja za večino preostalih strank.

Naša rast v znanju, izkušnjah in politični moči je konstantna in konsistentna. Kljub pogosto “slabim rezultatom” v javno objavljenih raziskavah nam interne raziskave, za katere smo morali plačati sami, kažejo rezultate krepko nad pragom vstopa v parlament. Pa tudi v javno objavljenih raziskavah se pogosto prebijemo celo nad stranke, ki so danes v vladi!

Glede na to, da ustaljena oblast manjšim igralcem v vse večji meri meče polena pod noge (sedaj so odpovedali celo skupno soočenje na RTV – tako zelo se bojijo soočiti z nami) kaže, da stare politične elite le dojemajo, da njihov čas mineva. Piratska zgodba, kot tudi zgodba Povežimo se, jih bosta odplaknili s političnega prizorišča, vsem sodnim in javnomnenjskim manipulacijam navkljub!

Če meniš, da si zaslužimo boljšo politiko, lahko Pirate podpreš z donacijo ali pa se kar včlaniš in sam pomagaš ustvarjati dobro zgodbo!