Vse izjave

Poziv poslancem: glasujte PROTI cenzuri!

3. julij, 2018 (nazadnje posodobljeno: 4. julij, 2018)

Ta poziv je namenjen našim predstavnikom v parlamentu, ki reformi še ne nasprotujejo.

Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Reforma monopola nad avtorskimi deliOdprti standardi in prosti formati
Objavljeno v kategoriji: Enotni digitalni trg, Evropska Unija, Informacijska politika, Reforma avtorskega prava, Zakonodaja

Kljub ogromnem protestu volivcev v zadnjih nekaj dneh je v odboru JURI večina glasovala tako za davek na povezave kot za nalaganje filtrov in cenzuro. Piratska poslanka Julia Reda je uspela njihov mandat in vsebino reforme spraviti na glasovanje v EU parlament, ki bo v četrtek, 5. julija. Poslanci bodo glasovali o tem, ali naj se kontroverzni predlog komisije JURI pošlje v pogajanje z Evropskim Svetom ali vrne v širšo javno razpravo.

Do danes je že marsikateri evropski poslanec izrazil nasprotovanje reformi, a v slovenskih vrstah sedijo tudi poslanci, ki o glasovanju še niso odločeni, kot tudi podpornik reforme Franc Bogovič (SLS/ELS), ki ni napisana v prid evropskih državljanov.

Novinarji pri organizaciji Danes je nov dan so pripravili preglednico, kako in zakaj bodo glasovali naši evropski poslanci. Tam neodločene (in podpornika) lahko tudi kontaktirate ter mu sporočite vaše mnenje o reformi. Javno mandatu odbora JURI že nasprotuje polovica naših poslancev, neodločeni ostajajo trije, najde se celo podpornik reforme.

Kako bodo glasovali naši poslanci?

Proti reformi bodo glasovali: Igor Šoltes, Patricija Šulin, Milan Zver in Romana Tomc

Neodločeni so: Tanja Fajon, Lojze Peterle in Ivo Vajgl

Za reformo je: Franc Bogovič

Zakaj nasprotujemo reformi?

11. in 13. člen zahtevata obdavčitev linkov in preventivno filtriranje vse vsebine, ki jo želimo naložiti na internet. Slabo sta spisana tudi člena za tekstovno in podatkovno rudarjenje (“data mining”) in izjema za izobraževanje.

Oba, tako 3. kot tudi 4. člen, sta preozko definirana in bosta v praksi pomenila, da bo ti zdravorazumski in splošno sprejemljivi izjemi, ki sta ključni za razvoj, uporabljal le majhen del ljudi, ki bi ju potreboval. Zato so pozivi državljanom, naj sporočijo svoje nestrinjanje z reformo svojim predstavnikom v Evropskem parlamentu, že v polnem teku. Več o naših pomislekih glede reforme si lahko preberete tukaj.

Ta poziv je namenjen našim predstavnikom v parlamentu, ki reformi še ne nasprotujejo.

Gospa Tanja Fajon, gospod Ivo Vajgl, gospod Lojze Peterle, pozivamo Vas, da skupaj z vašimi sopredstavniki zavrnete reformo avtorskega prava v sklopu enotnega digitalnega trga, saj le-ta neposredno vpliva na vse uporabnike spletnih storitev ter svetu pošilja sporočilo, da bo Evropska unija postala globalna voditeljica v zatiranju pravic do svobodnega izražanja in govora na spletu.

V nasprotnem primeru boste pokazali, da niste prisluhnili več sto tisočim nasprotnikom reforme, od nevladnih organizacij, strokovnjakov, borcev za človekove pravice do širše javnosti širom EU.

V tej točki se že vsi strinjamo, da Evropska unija krvavo potrebuje reformo avtorskega prava, a ne za vsako ceno. Nikakor si ne smemo dovoliti, da od te reforme največ odnesejo založniki, medtem ko od reforme avtorji ne bodo imeli prav veliko. Za državljane pa bo to pomenilo več stroškov, manj dobrih informacij ter več cenzure svobode izražanja na spletu.

Vsebine povezane z isto programsko točko

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Janez Avtor in njegova pravica

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Kopiranje ni kraja

blog
Prav tako o programski točki: Reforma monopola nad avtorskimi deli

Monopol nad avtorskimi pravicami nasproti pogodbenim pravicam