Vse izjave

Povejmo EU poslancem: cenzura interneta NI rešitev!

29. junij, 2018 (nazadnje posodobljeno: 3. julij, 2018)

5. julija se bo v Evropskem parlamentu odvilo glasovanje o reformi avtorskega prava, ki bo imela močan vpliv na naša življenja in jih bomo zaznali tudi na lastni koži. Kaj vse zajema ideja, imenovana “reforma avtorskega prava”?

Objavljeno v kategoriji: Avtorske pravice, Enotni digitalni trg, Evropska Unija, Informacijska politika, Reforma avtorskega prava, Zakonodaja

Poglejmo si nekaj stvari, ki jih marsikdo od nas počne vsakodnevno:

Deljenje predelanih ali izvirnih slik na internetu?

CENZURIRANO.

Deljenje video vsebin in povezav (linkov) do tretjih spletnih strani?

CENZURIRANO.

Predelava, ponovna uporaba in satirizacija izvirnih del?

CENZURIRANO.

20. junija so bili poslanci Evropskega parlamenta v Odboru za pravne zadeve (JURI) pozvani, da odločijo: “Ali je vaša svoboda sodelovanja na spletu omejena zaradi interesa korporacij in ali bi morali sprejeti alternativne ukrepe, ki bodo varovali temeljne pravice?” Kljub ogromnem protestu volivcev v zadnjih nekaj dneh je večina glasovala tako za davek na povezave kot za nalaganje filtrov in cenzuro.

To je nesprejemljiv izid, ki ga bo Piratska evropska poslanka Julia Reda na naslednjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta med 2. in 5. julijem izpodbijala, saj bo s tem moralo vseh 750 poslancev odločati o tem, ali se rezultat glasovanja odbora JURI sprejme ali pa se odpre razpravo na večjem forumu, kar bi nam omogočilo več priložnosti za spremembe.

Glasovanje bo najverjetneje steklo 5. julija. Naj bo to dan neodvisnosti interneta, dan, ko bomo rešili internet iz krempljev cenzure in davka na povezavo. Glas proti cenzuri, proti lobijem velezaložnikov mora priti od vseh prebivalcev interneta, Pirati pa vam lahko pomagamo priti do skupnega cilja!
Kako bo to prizadelo nas?

Problematičnih členov je več, najbolj problematične pa smo Pirati že izpostavili.

Kaj lahko storiš?

Stopite na spletno stran saveyourinternet.eu, kjer lahko pridobite informacije o brezplačnem telefonskem pogovoru s članom parlamenta pred 5. julijem. Za napotke, kako izgleda klic, se lahko obrnete tudi na angleška navodila.

Kaj pa e-pošta?

V kolikor vam klicanje po telefonu ne ustreza ste ravno tako dobrodošli, da poslancem pošljete e-pošto! Svetujemo vam, da na glasovanje opozorite slovenske evropske poslance ter da naj glasujejo proti škodljivi reformi avtorskega prava.

Seznam slovenskih poslancev ter njihove kontakte si lahko ogledate tukaj.

Ker smo prepričani, da poslanci dnevno dobijo e-pošto v eni ustaljeni obliki, ne bomo pripravili skupne oblike e-pošte. Pozivamo vas, da po svojih zmožnostih in znanjih napišete e-pošto z vašo osebno noto na problematiko, ki jo Pirati želimo rešiti.

Niste prepričani, kako naj izgleda e-pošta, poslana poslancu?

Če o političnih tematikah še niste pisali poziva poslancu vam vselej lahko prikažemo obliko e-pošte, ki sporoča vse, kar naj bi poslancu sporočili v uradni obliki:


Filtriranje Interneta NI rešitev: glasujte PROTI reformi avtorske zakonodaje!

Spoštovani!

Evropske ustanove se ta trenutek pogovarjajo o Direktivi o avtorskih pravicah na digitalnem enotnem trgu. Ti pogovori bodo vplivali na moje pravice na spletu, ne samo na ureditev avtorskega prava.

Pozivam Vas, da skupaj z vašimi sopredstavniki zavrnete reformo avtorskega prava v sklopu enotnega digitalnega trga, saj le-ta neposredno vpliva name ter pošilja svetu sporočilo, da bo Evropska unija postala globalna voditeljica v zatiranju pravice do svobodnega izražanja in govora na spletu.
V nasprotnem primeru boste pokazali, da niste prisluhnili več sto tisočim nasprotnikom reforme, od nevladnih organizacij, strokovnjakov, borcev za človekove pravice do širše javnosti širom EU. To bi ravno tako pomenilo, da boste Vi, kot moj/a predstavnik/ca v Evropskem parlamentu, z eno samo potezo dovolili nastanek nepopravljive škode pri zagotavljanju moje pravice do svobode govora in izražanja, kot tudi pri spodbujanju ekonomske rasti celotne Unije.

Potrebujem Vas, da nastopite proti škodljivim spremembam reforme avtorskega prava v Direktivi o avtorskem pravu na enotnem digitalnem trgu. Glasujte proti sprejetju reforme avtorskega prava in povejte svojim sopredstavnicam in sopredstavnikom, naj tudi sami glasujejo PROTI tej izredno škodljivi reformi!

Za Vaš glas proti cenzuri se Vam iskreno zahvaljujem,

(Vaše ime in priimek)


Skupaj lahko naredimo Evropo boljšo. Skupaj, korak za korakom, izboljšujemo zakonodajo Evropske Unije. Avtorjem se z današnjimi načini nadzora izvajajo krivice. Zaradi teh krivic trpimo vsi. Vzemimo vajeti v svoje roke. Sporočimo poslancem v Evropskem parlamentu naša mnenja, naše zahteve!