Vse izjave

Zaščita interneta: Zakon odpovedal, ostajamo le Pirati

19. september, 2018 (nazadnje posodobljeno: 21. september, 2018)
Članek se posveča naslednjim programskim točkam:  Svoboden, nevtralen in hiter internet
Objavljeno v kategoriji: Demokracija, Enotni digitalni trg, Evropska Unija, Nevtralnost interneta, Tehnologija, Zakonodaja

Pirati smo nedavno zaznali očitno kršitev načel o nevtralnosti interneta in jo tudi nemudoma prijavili na Agencijo za komunikacijske storitve (AKOS). Tudi pri nas se dogaja, kar nas je skrbelo ves čas: uničenje nevtralnosti interneta in njegova monopolizacija.

Pri nas je prvo podjetje, ki se je vrglo v nepoštene poslovne prakse na tem področju, podjetje A1 s svojim paketom “A1 – Play”, ki za dostop do monopolistično izbranih aplikacij uporabniku ne zaračunava nič, za dostop do ostalih pa mora uporabnik plačati.

Ta tržno nepoštena in nezakonita praksa, ki jo v tujini poznajo pod imenom “zero rating”, širi in krepi monopole ter uničuje manjša podjetja in alternative. Gospodarskih uspehov, kakršnim smo bili v Evropi priča zaradi svobodnega interneta v preteklosti, pod temi pogoji ne bo več, take prakse so nevarne tudi za demokracijo. Niso pa nezakonite. Kot smo lahko preverili, je Republika Slovenija julija 2017 spremenila Zakon o elektronskih komunikacijah tako, da take monopolistične poteze podjetij zdaj dovoljuje.

Nedavno je padla direktiva o avtorskih pravicah na območju EU. Če pade še nevtralnost interneta in se znajdemo v zmonopoliziranem in rigidnem gospodarstvu, lahko pričakujemo le gospodarsko zaostajanje za svetom in počasno uničenje demokracije.

Čuvarji interneta: “Nič ni narobe”

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve je izdala sporočilo za javnost, kjer trdijo, da:

“[…] niti slovenska niti evropska zakonodaja ponudb z ničelno tarifo ne prepovedujeta, agencija nima pravne podlage za prepoved uveljavitve tovrstnih ponudb. Ne glede na navedeno pa bo agencija na podlagi Evropske Uredbe (EU) 2015/2120 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 25.11.2015 glede zagotavljanja storitev dostopa do interneta in Zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) ukrepala zoper ponudbe, ki bi zaradi svojega obsega, privedle do tega, da bi bila izbira, ki je na voljo končnim uporabnikom, v praksi bistveno zmanjšana.”

AKOS s ponudbo podjetja A1 ne vidi težav, saj po njihovo ne bo privedla do:

“[…] tega, da bi bila izbira, ki je na voljo končnim uporabnikom, v praksi bistveno zmanjšana.”

Sprememba Zakona o elektronskih komunikacijah, ki so jo uvedli leta 2017, zdaj takih pojavov ne prepoveduje več.

Trendi so jasni: zakonski zaščiti interneta so pobrali vse kremplje, nevtralnost interneta je preteklost.

Podobno se danes ruši načelo svobode na področju avtorskih del. Kot kaže, bo reforma avtorskega prava ljudi nezaščitene prepustila na nemilost tržnih gigantov.

Stvari so v buli. EU je internet, kot ga poznamo, začela uničevati in ga je že tudi do neke mere uničila. Mračni spletni prihodnosti stojimo na poti Pirati. Borili se bomo, da obrnemo trend. Pomagaj nam tudi ti! Lahko se nam pridružiš ali podpreš Piratske napore z donacijo!